ČRo 6 odvysílá ve čtvrtek 3. března diskusi o vyšší sazbě DPH na knižním trhu

2. březen 2011

Ve studiu ČRo 6 budou diskutovat zástupci Svazu českých knihkupců a nakladatelů s ministrem kultury Jiřím Besserem o chystaném zvýšení sazby DPH na knihy, učenice a noviny.

Debatu vysílá Český rozhlas 6 v rámci pravidelného pořadu Člověk a trh ve čtvrtek 3. března ve 21.10 hodin.

„Nechceme mluvit ani tak o politické rovině věci, jako hlavně o ekonomické. Podíváme se na náklady spojené s vydáváním knih, jak je lze snížit a co s nimi udělá navýšení DPH z 10 na 20 procent. Uvedeme také příklady ze zahraničí a nezapomeneme ani na učebnice, podle nichž se učí na českých základních a středních školách a které jsou v průměru již 14 let staré,“ upřesňuje redaktorka pořadu Daniela Vrbová.

Ve většině zemích EU je na knihy a tiskoviny nižší sazba, například v Británii či Norsku nulová. V Bulharsku 20 %, v Dánsku 25 %. Není ale pravda, jak uvádí Svaz českých knihkupců a nakladatelů, že v Dánsku jde DPH vybraná z produkce knih zase jen do knižního trhu.

„Daně nejsou vybírány ze specifické oblasti na specifickou oblast, “ řekl ČRo 6 pracovník dánského ministerstva kultury Malte Eichberg. „Vybraná DPH se přerozděluje na různé účely, co se podpory knih a literatury týče, jde zejména do Státního fondu a Rady pro umění, které z peněz dále vypisují stipendia zejména pro spisovatele a překladatele,“ vysvětloval Eichberg.

Stipendia jsou většinou tříletá, přiděluje je rada odborníků zasedajících ve Fondu. Dále existuje řada menších a krátkodobějších stipendií, pro samotné nakladatele a vydavatele je jich ale jen velice málo. Důležité ale podle Eichberga je při přidělování stipendií si říci, jakou literaturu chceme podporovat a jakou musíme, protože si sama na sebe nevydělá.

Na to, jak u nás chceme pěstovat vzdělanou společnost a rozvíjet vzdělanostní ekonomiku, pokud jsou knihy již dnes poměrně drahé, se moderátorka zeptá ministra kultury Jiřího Bessera.

Ministr kultury sice prohlašuje, že se pokusí své kolegy ve vládě přesvědčit, aby knihy byly v kategorii snížené sazby. Nicméně uslyšíte i jeho názor na to, jak nastavit systém, kdyby se 20% DPH na české knihy a nakladatele nakonec uvalila, aby objem a kvalita knižní produkce v Česku neklesla.

Mezi zástupci Svazu českých knihkupců a nakladatelů, kteří ve studiu ČRo 6 usednou, jsou: Vladimír Pistorius (předseda; nakladatelství Pistorius & Olšanská, Příbram), 2. místopředseda Jiří Fraus (nakladatelství Fraus zaměřující se především na učebnice; Plzeň) a Marek Pečenka (místopředseda nakladatelské sekce, nakl. Dokořán, Praha).

Spustit audio