ČRo Jazz vydal katalog jazzových alb

7. březen 2014

Český rozhlas Jazz vydal elektronický katalog všech jazzových alb, která vyšla v roce 2013. Pod názvem Česká jazzová sklizeň se skrývá nejen soupis vydaných nahrávek, ale také anketa jazzových odborníků o nejlepší album uplynulého roku.

Rok 2013 byl pro český jazz v mnoha ohledech klíčový. Mezi zásadní události patřilo založení stanice Český rozhlas Jazz, zaplavení a opětovná rekonstrukce pražského Jazz Docku, ale i odchod výrazných osobností žánru, jako byli Svatopluk Košvanec, Ivan Dominák, nebo Lubomír Dorůžka. Šlo ovšem i o velmi silný ročník z hlediska produkce jazzových alb.

Domnívám se, že v roce 2013 vyšlo dosud nejvíce jazzových desek v porevoluční historii,“ vysvětluje Petr Vidomus, dramaturg ČRo Jazz. „Máme k dispozici i srovnání. Jestliže Česká jazzová společnost vyčíslila roční produkci desek v roce 2009 na 25 kousků, v našem katalogu je jich za rok 2013 hned 39,“ upřesňuje Vidomus.

Všechna vydaná jazzová alba mapuje brožura Česká jazzová sklizeň 2013, kterou si mohou fanoušci stáhnout ve formátu pdf nebo prolistovat.

Protože v takovém množství se neorientuje snadno, oslovil rozhlas také několik jazzových odborníků (publicistů, vydavatelů), aby tyto nahrávky zhodnotili a vybrali podle svého tu nejlepší.

O určení žebříčku či pořadí jsme se nesnažili, přesto můžeme prozradit, že nejčastěji zmiňovanými nahrávkami byly nové desky Luboše Soukupa, Víta Křišťana a Ondřeje Štveráčka. Všechno skvělá alba, která jsme reflektovali i v našem vysílání,“ dodává Vidomus.

Česká jazzová sklizeň není jediným pokusem o zmapování jazzové produkce uplynulého roku. Nejdelší historii v tomto oboru mají žánrová ocenění v rámci cen Anděl. „K jejich negativům patří poněkud nesourodé spojení jazzu a blues do jedné kategorie, některá omezení daná pravidly (nelze např. hlasovat pro alba vydaná jinou než českou společností) a především upozadění žánrových cen vedle tzv. cen hlavních,“ upozorňuje autor katalogové části, publicista Milan Tesař.

V přípravě katalogu a ankety jazzových odborníků by chtěl Český rozhlas Jazz pokračovat i v příštích letech.

Česká jazzová sklizeň 2013 - nejvýše hodnocená alba

Luboš Soukup – Through the Mirror
Vít Křišťan – Imprints
Ondřej Štveráček – The Form

Spustit audio