Čtu svůj kousek Bible, třeba i veřejně v České Třebové

4. duben 2015

Svůj kousek Bible si letos přišlo na veřejná prostranství přečíst mnoho křesťanů. A není náhodou, že se četlo na Velký pátek, protože právě Velikonoce jsou dobrou příležitostí připomenout lidem, co pro křesťany tento svátek znamená.

Veřejné čtení Bible na Starém náměstí v České Třebové připravila Církev bratrská a Římskokatolické děkanství společně s Křesťanskou akademií. Jak řekl kazatel Tomáš Pospíchal:

„Bible není jen nezáživné a suchopárné čtení. To říkají lidé, kteří ji nikdy nečetli. Samozřejmě tam jsou místa těžko pochopitelná, dlouhé rodokmeny. Ale celá Bible je jeden úžasný příběh, o tom jak Bůh hledá člověka a člověk Boha. Je tam spousta příběhů, které jsou dramatické, napínavé. Bible je vlastně celá knihovna, je v ní 66 knih a kdo chce, tak si určitě vybere.“

Na náměstí se vystřídaly na Velký pátek za necelé 4 hodiny spousty lidí. Mezi nimi třeba David Smyčka s dcerou. Ti vlastně přišli s kamarády z Domova důchodců, kde četli lidem, kteří se na náměstí nemají šanci dostat.Dcera Mariánka už dobře věděla, o kom se v Bibli čte a kde se s Biblí může seznámit.

Svoji část přečetl i Petr Gelner, který se přiznal, že měl trochu trému, ale ta z něj po prvních verších spadla. On sám četl část o Letnicích, což je čas 40 dní po Velikonocích.

Ani lidé, kteří se po náměstí náhodně pohybovali, nebyli lhostejní. Klidně by se ke čtení připojili a jedna z oslovených už v plánu čtení na určitou hodinu měla.

Zajímavé bylo přiznání náhodné kolemjdoucí, která řekla, že se jí to zdálo dost formální, ale když si část čtení Bible vyslechla, uvědomila si, že o textu přemýšlí. A to je právě cílem Celonárodního čtení Bible, aby slova Knihy knih zanechala a v lidech alespoň malou stopu.

A po veřejném čtení Bible, které trvalo necelé 4 hodiny, se lidé vydali po České Třebové na Ekumenické velikonoční putování městem na motivy poslední Kristovy cesty.

Spustit audio