Cukráři už přijímají objednávky na upečené vánoční cukroví. Bude dražší než v předchozích letech?

14. listopad 2023 08:08

Péct ještě leckdy ani nezačali, ale volné termíny jim už velmi rychle ubývají. Kdo by si chtěl letos objednat vánoční cukroví u profesionálních cukrářů, má nejvyšší čas. Protože podle přijatých objednávek to vypadá, že se nikomu nechce držet vánoční dietu nebo cukrový půst. Podrobnosti ke sladké přípravě Vánoc zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Takže zájem o vánoční cukroví od profesionálů je?

Čtěte také

Je zhruba stejný jako v minulých letech. Někteří cukráři už mají třeba z 80 procent plánované kapacity zarezervované a plné objednávek, další - jako třeba cukráři ze Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace teprve objednávky přijímat začínají. Ale předpokládají, že se vše vždy zaplní, podobně jako v minulých letech.

Obecně se situace podle oslovených cukrářů neliší od té v minulých letech, takže kdo chce mít svátky bez nutnosti pečení nebo nákupu běžného cukroví v hypermarketu, měl by si objednat v nejbližších dnech.

Je objednávka jedinou možností, jak vánoční cukroví koupit?

Čtěte také

Není, protože cukráři obvykle vyrábějí i něco pro přímý prodej ve svých prodejnách. Řada z nich už teď nabízí hotové cukroví, obvyklý je v poslední době třeba i prodej na vánočních trzích. Například vloni v Hradci Králové bylo prodejců hned několik a někteří si tam hned při své premiéře na trzích získali zákazníky, kteří si u nich už letos objednali.

Právě třeba nákup na vánočních trzích si vloni řada lidí pochvalovala - často dostanou třeba jeden kousek ochutnat a vědí tedy, co kupují. Navíc vidí, jak cukroví vypadá. Jenže další zase říkali, že vánoční cukroví chtějí mít na stole už od začátku prosince a kupovat ho týden před Štědrým dnem jim připadá pozdě. Mimochodem trhy v Hradci letos začnou 8. a skončí 22. prosince.

Jak to vypadá s cenami cukroví?

Čtěte také

Ceny se liší i o stokoruny za kilogram, to nejlevnější cukroví pořídíme obvykle kolem 300 korun za kilogram. Nejlevnější jsem objevil za 250 korun, naopak nejdražší za 1500 korun. Většina oslovených cukrářů má v plánu udržení loňských cen.

Například v už zmiňované Střední škole gastronomie a služeb v Nové Pace, kde vloni upekli přes tunu cukroví, také nechtějí zdražovat, ale pokud budou nějaké změny v sortimentu, tak se cena pohnout může.

Důležité je, že stejně jako v řadě dalších případů ani tady neplatí, že čím dražší, tím lepší. Drahé cukroví neznamená zaručenou kvalitu a naopak to levné může příjemně překvapit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související