Dagmar Ruščáková: Koho nahradí roboti?

1. květen 2022

„Na co si ti dva hrajou?“ Můj muž svírá volant o něco pevněji, než by musel, jak se snaží ovládnout podráždění. Na dálnici před námi se totiž předjíždějí kamiony. Tedy… jeden začal ve stoupání pomalu předjíždět, načež kopec skončil a cestou dolů začal zrychlovat ten předjížděný. 

Čtěte také

Dálnice za nimi se rychle plnila netrpělivými řidiči, ale ti dva se nenechali rušit. Po chvíli ten původně předjíždějící uznal porážku a zařadil se zpátky za předjížděného. Konečně jsme byli schopni projet a můj muž jen ztěžka polykal kletby. „Nech je být, zkusila jsem ho uklidnit, „třeba je to první a jediná zábava, jakou si ti dva dnes užili!

Na naší velikonoční cestě do Itálie jsem si opět nemohla nevšimnout, jak těžké to ti kamioňáci mají. Není to jen jízda po většinou přeplněných dálnicích, ale také nekonečné popojíždění a čekání, které jim musí škubat nervy do chlupata.

Můj muž mi přetrhl myšlenky další úvahou. „Prý to nebude trvat dlouho, a řidiče kamionů nahradí roboti. Technologie už na to jsou, teď jde o to, kdo to zkusí jako první." Chvíli jsme tu možnost probírali, když můj nejdražší zvýšil sázky. „Ostatně jsem četl i to, že dnes už je umělá inteligence schopná nahradit spoustu doktorů!

Čtěte také

Užasle jsem se na něj podívala. Pokračoval s vysvětlováním, které mi po chvíli už nepřipadalo až tak nesmyslné. „Vezmi si, že takový robotický doktor v sobě bude mít obrovskou databázi diagnóz, která se navíc bude schopná učit. Jeho receptory získají z tvého těla okamžitě mnohem víc údajů, než kdy dokáže člověk.

„No jo, namítla jsem nesměle, „ale taky tě s účastí nevyslechne a nepovzbudí tě! „Ehm… významně si odkašlal můj muž. „Kolik z nich to dnes dělá? „Někteří ano! bránila jsem se automaticky.

Když jsem si tu myšlenku následně obracela v hlavě, napadlo mě, že i robotům se dá naprogramovat laskavost a trpělivost, kterou navíc nikdy neztratí. Možná by byli lepší než ti nevrlí doktoři. Ale nikdy by nenahradili ty dobré, kteří stále ještě umějí být… lidští.

Spustit audio

Související