Dagmar Ruščáková: Radši to odlož!

6. březen 2022

„Au!“ Špatný krok na schodech vedl k tomu, že jsem se rukou rychle chytla trámu, které primárně není k chytání určen. Pravda, nespadla jsem, ale na vnitřní straně prostředníčku pravé ruky jsem měla zapíchnutou třísku. Co třísku, kláda to byla! Rekordní, skoro centimetr dlouhá tříska… 

Čtěte také

První ukvapený pokus o její vytažení selhal, druhý, promyšlený a s pinzetou, selhal též. Co teď? Nechtěla jsem si dodrbat pravou ruku, takže řešení mi zbylo jediné - nechat to… eh… vyhnít. Prostě počkat, dokud se tříska trochu nepodebere, potom půjde ven snáz.

Napadlo mě, že je to pravý opak doporučovaného přístupu k řešení problémů. Odmala nás učí, že práci je třeba dělat dobře a včas, že odkládání úkolů je lenost a zlozvyk. Popravdě to většinou i platí. Snaha ignorovat problém v naději, že ho to přestane bavit a zmizí, se osvědčí jen málokdy.

Místo toho obvykle původní potíže časem ještě trochu vyrostou, připlíží zpátky a zlomyslně nás kousnou do pozadí: tady jsme a konečně s námi něco udělej!

Čtěte také

Přesto existují případy, kdy se odklad vyplatí. Určitě jde o situace, kdy bychom se rozhodovali pod tíhou nějaké mohutné emoce, ať už bychom se právě vznášeli na obláčku štěstí, plakali utopeni v žalu nebo vzteky podpalovali své okolí. Pokud je možné počkat, až se po dočasné vládě amygdaly opět zapojí šedá kůra mozková, řešení bude určitě racionálnější.

Mnohá špatná rozhodnutí pak děláváme, když nás tlačí čas. Však se ne nadarmo říká - radši se na to vyspi! Nebo… ráno moudřejší večera. Ovšem to spaní by se mělo aplikovat tak jednou nebo dvakrát. Třeba taková Šípková Růženka toho v životě moc zařídit nestihla, takže je lepší si z ní příklad nebrat.

Odklad však skvěle fungoval u té původně nevylovitelné třísky. Stačilo den vydržet a byla bez dalších škod extrahována.

Spustit audio

Související