Dalajláma diskutoval s Číňany po internetu

22. květen 2010

Dalajláma odpovídal po internetu na otázky Číňanů. Nejvyšší tibetský duchovní vůdce v historicky prvním chatu prostřednictvím Twitteru diskutoval s obyvateli Čínské lidové republiky nejen o Tibetu, ale i politice komunistické vlády.

Peking označuje Dalajlámu za ztělesněné zlo. Obyčejní lidé se tak prakticky nemají možnost o jeho názorech a cílech dozvědět jinak, než prostřednictvím státních médií.

Tibetský jazyk i kultura čelí krizi kvůli přílivu čínských Chanů do tohoto himalájského regionu, napsal Dalajláma v jedné z odpovědí na zhruba 300 otázek.

Odsoudil zároveň vládní propagandu označující vpád komunistických jednotek na začátku 50. let minulého století za osvobození od feudalismu.

Budoucnost Tibetu přesto vidí optimisticky a osobu nejvyššího duchovního jako méně důležitou, protože šéf tibetské exilové vlády má být volen demokraticky vždy na pět let.

Dalajláma chatoval s Číňany na síti Twitter, která je v nejlidnatější zemi světa sice blokována, až 100 tisíc uživatelů internetu ale cenzory dokázalo překonat.

Spustit audio