Daňová přiznání politiků a HN

26. únor 2007

Již jsme o tom před časem vysílali: Politici množstvím změn při schvalování zákona o střetu zájmů, který platí od 1.lena letošního roku, obrátili jeho smysl v pravý opak.

Místo aby mohli být snadněji kontrolovatelní, v příštích letech údaje o majetku a příjmech politiků se nesmí objevovat v médiích, i když přístupná budou. Hosdpodářské noviny se toto pondělí rozhodly nový zákon porušit a údaje z přiznání otiskly. Udělaly dobře. Zřejmě zaplatí pokutu ve výši sto tisíc korun, ale jejich případ se dostane před soud a nejpozději při dovolání či ústavní stížnosti by měly soudy rozhodnout o tom, že zákon by se měl změnit. Pokud tak neučiní, dostane se případ s velkou pravděpodobností před Soud pro lidská práva ve Strassburgu.

Připomeňme si, jak je tomu ve staré Evropě. Když tam nějaký muž či žena vstupuje do politiky, musí vykázat jaký má majetek a peníze nejen on, ale i jeho rodina či jinak blízké okolí, tedy například družka, aby bylo zřetelně doložitelné, že na politice dotyčný člověk nezbohatl. Politika je chápána jako služba občanům, ale protože do ní jdou často i lidé sobečtí či jinak deformovaní, je třeba zajistit dokonalý systém kontroly, aby své postavení nemohli zneužívat. Platí tam přesvědčení, že teprve pak mohou řádně pracovat a nepodléhají žádným svodům. Toto by mělo platit zvlášť důrazně u nás doma, kde korupci považuje více než 94 procent lidí za hlavní problém fungování naší společnosti. Navíc vláda si dala za jeden z hlavních úkolů boj s korupcí a takovýto krok je pak v přímém rozporu s jejím prohlášením.

Ke změně v zákoně prý došlo na upozornění Úřadu na ochranu osobních údajů, řekl předseda mandátového a imunitního výboru Miroslav Kala ze sociální demokracie. Zcela bez kontroly podle takto pozměněného zákona zůstane to, co si politici přivydělali v roce 2006. Povinnost zveřejnění příjmů totiž podle nového zákona mají politici až do června roku 2008, a to jen za předchozí rok, tedy rok 2007. Na zveřejnění příjmů za rok 2006 neexistuje platný předpis.

Autorem zákona je exministr spravedlnosti Pavel Němec, který v červnu odešel z politiky a nese za tyto změny spolu s poslanci plnou odpovědnost. Poslankyně Eva Dundáčková z ODS, říká, že poslanci na rok 2006 prostě zapomněli. O nápravě nehovoří a ani zřejmě necítí potřebu.

Podle Mladé fronty Dnes z konce ledna zapomněli poslanci ještě na jednu podstatnou skutečnost, a sice stará daňová přiznání, která mají sloužit k tomu, aby si občané mohli srovnávat majetek a příjmy politiků za celou dobu jejich působení v politice, budou podle nového zákona uložená v archivu a přístup k nim se značně stíží.

V praxi to vypadá tak, že politik je povinen nahlásit údaje o majetkových poměrech do registru. Přístup ale není jednoduchý, například si ho nelze vyhledat oficiálně na internetu i když některá přiznání tam již zveřejnilo protikorupční sdružení Oživení. Každý, kdo chce tyto informace znát, musí zajet do Prahy, registr nemá pobočky v krajských městech, nachází se jen v parlamentní knihovně. Žadatel se musí legitimovat, dostane přístupové heslo a teprve pak má přístup k údajům.

Hospodářské noviny napsaly: "Proto jsme dospěli k rozhodnutí přinést údaje týkající se členů vlády na těchto stránkách. I když to podle některých právních výkladů, může být v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů. Zároveň jsme striktně omezili okruh lidí, o nichž tyto informace přineseme, na nejvyšší úroveň státní exekutivy." Toto rozhodnutí je správné, daňová přiznání soudců, státních zástupců a policistů by kvůli zločincům neměla být přístupná každému, ale bohužel i tam jsou nejasnosti. Ministerstvo vnitra například dle Hospodářských novin ani neví, na koho povinnost odevzdávat daňová přiznání se má vztahovat.

Připomeňme si: Ve starých demokraciích nevládnou lidé, ale zákony, tedy jejich duch. A duch tohoto zákona je od počátku zřejmý: má sloužit hlubší a dokonalejší kontrole politiků. U nás zákon slouží mocným a duch je znásilněn. Počínání soudů musí média bedlivě sledovat, neboť bude testem jejich nezávislosti i stavu naší demokracie.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio