Daruj krev s Českým rozhlasem

27. duben 2012

Celkem 215 dárců v Praze a 112 v Plzni, z toho 67 prvodárců, přišlo ve středu 25. dubna darovat krev s Českým rozhlasem. Projekt podpořili přední čeští sportovci Martina Sáblíková, Jiří Ježek a Kateřina Emmons.

V Praze se k akci Daruje krev s Českým rozhlasem připojila transfuzní oddělení nemocnic na Vinohradech, na Karlově náměstí a v Krči. Ústřední vojenská nemocnice, kromě svého běžného režimu ve vlastních prostorách, zajistila také odběry přímo ve vestibulu budovy Českého rozhlasu na Vinohradské 12, kde během dopoledne proběhlo na 30 odběrů. Darovat krev přišli především zaměstnanci Českého rozhlasu a pojišťovny AXA, která je se stala nově partnerem projektu. Celkem v Praze darovalo krev 215 dárců, 51 z nich pak bylo prvodárců.

V rámci akce odvysílal ČRo 1 – Radiožurnál přímo z místa odběrů speciální díl pořadu Host Radiožurnálu s Martinou Sáblíkovou, který si můžete poslechnout na stránce rozhlas.cz

Na dopolední program navázalo hudební odpoledne v areálu dejvického kampusu, kde v prostoru před Národní technickou knihovnou vystoupili DJs Radia Wave. Programu se osobně zúčastnili jak Martina Sáblíková, tak Jiří Ježek. S moderátorem Jiřím Kokmotosem si povídali o různých úhlech pohledu na darování krve.

„Darování krve je opravdu důležité. Nikdo z nás neví, kdy bude transfuzi potřebovat. Já sám jsem jednou mnoho krve potřeboval, takže si to velice dobře uvědomuji“, vyjádřil Jiří Ježek jeden z důvodů, proč se rozhodl právě tuto akci zaštítit.

Do areálu ČVUT dorazil také MUDr. Petr Turek CSc., primář transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice, který objasnil všem přítomným mnoho mýtů a polopravd o darování krve.

V Plzni se odběry setkaly s nebývalým zájmem. Darovat krev přišlo 112 lidí. Mezi prvodárci, jichž bylo v konečném počtu 16, figuruje dokonce i jméno patronky plzeňské akce Kateřiny Emmons.

Projekt Daruj krev s Českým rozhlasem podporuje bezplatné dárcovství krve již od roku 1992. Snaží se zejména prostřednictvím osvěty a šířením informací bourat veškeré mýty a obavy z odběrů. Smyslem je popularizace dárcovství a získávání nových pravidelných dárců. Celý projekt organizuje Český rozhlas ve spolupráci s Centrem sportu Ministerstva vnitra ČR, agenturou SPORT INVEST GROUP a za podpory AXA pojišťovny a.s.

Stanice Českého rozhlasu z akce přinesly rozhovory se známými osobnostmi, Rádio Česko navíc ve čtvrtek 26. dubna odvysílalo magazín Na zdraví speciálně věnovaný právě tématu darování krve. Posluchači jej najdou v iRadiu.

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách darujkrev.rozhlas.cz a na facebook.com/darujkrev.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace