David Kollar: Where are they?

31. leden 2024

Nové album slovenského kytaristy a skladatele Davida Kollara. Jedna z předních postav experimentální jazzové scény na svém albu zachytil neutěšené osobní události. Vzniklo album s nezaměnitelnou atmosférou, které výrazně promlouvá na mezinárodní hudební scéně. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Jednotlivé skladby vznikaly spontánně jako bezprostřední reakce na různé smutné události. Přesto album Where are they? působí kompaktně a má filozofickou vznešenost, která bezprostřední osobní tragédie halí do smířlivé meditace. Nahrávka Davida Kollara vyniká nezávislostí na jakémkoli uměleckém proudu. Jeho album můžeme vnímat jako univerzální a nesmírně inspirativní výpověď o hledání vlastní identity na rozbouřeném oceánu života. Odvahu nepropadat frustraci a porozumět vlastnímu životu a kořenům, na které zapomínáme. (…)

Spustit audio

Související

  • Rhapsody in Blue Reimagined

    Nová nahrávka americké pianistky Laury Downes s Rapsodií v modrém George Gershwina v úpravě mladého portorikánského skladatele a saxofonisty Edmara Colóna.

  • Paul Moravec: Osvícení

    Nahrávka opery, kterou napsal americký skladatel Paul Moravec podle stejnojmenné knihy krále světového hororu Stephena Kinga. Jde o LIVE záznam ze světové premiéry.  

  • Lidová poezie v písni

    Nahrávka souboru Musica Bohemica a jeho uměleckého vedoucího Jaroslava Krčka. Hodnocení připravil Milan Bátor. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.