Dělej, jak nejhůř umíš! Zbytných hesel se nedrží singly Vagabon, Grace Carter, Berlin Manson ani FVLCRVMa

26. červenec 2023

V aktuální novinkové rotaci Radia Wave se zpívá o hotelech, kamionech i gotických prázdninách. Můžou za to třeba squashoví přátelé Berlin Manson a FVLCRVM, kapela Illuminati Hotties v čele losangeleskou hudebnicí Sarah Tudzin či londýnský beatmaker a kovboj Denzel Himself. Dále hledat se můžete i v singlu plném naděje od Grace Carter nebo Vagabon, která se na chystané desce omlouvá, že nezavolala. Do Your Worst!

Berlin Manson & FVLCRVM - Hotel Kyjev

Credits: Adam Dragun, Patrik Nagy, Tomáš Tabiš, Pišta Kráľovič
Label: Weltschmerzen
Album: Hotel Kyjev single

Slovenští synthpunkeři Berlin Manson – původně duo, které se nedávno rozrostlo ještě o bubeníka Tomáše Tabiše (52 Hertz Whale) – letos nechybí téměř na žádném z lineupů československých festivalů. Je k tomu dobrý důvod, za loňské EPčko Život končí keď máš trinásť získali cenu Objev roku na slovenských Radio Head Awards a stvrdili svou pozici jedné z nejosobitějších post-punkových sestav. Na nejnovějším singlu vydaném u experimentálního labelu Weltschmerzen spojili síly s elektronickým producentem (a prý i squashovým kolegou) FVLCRVMem. „Na spoluprácu s iným interpretom či interpretkou sme sa odhodlávali pomerne dlho, vzhľadom na náš špecifický spôsob práce. Nikdy by sme ale nečakali, že (takmer) prvá prebehne s FVLCRVMom. Okrem hudby nás ale spojilo aj priateľstvo. To je možno dôvod prečo sa z pôvodne plánovaného tanečného tracku stala paradoxne naša najexplicitnejšie politická pesnička,“ říkají členové kapely Berlin Manson ke vzniku novinky Hotel Kyjev a my nadšeně kýveme hlavami.

Vagabon - Do Your Worst

Credits: Laetitia Tamko, Rostam Batmanglij, Jakob Hersch, Sadek Massarweh
Label: Nonesuch
Album: Sorry I Haven’t Called

Laetitia Tamko alias Vagabon je kamerunsko-americká multiinstrumentalistka, která je momentálně usazená v New Yorku a po třicítce vyhlíží velký průlom. V polovině září vydává na značce Nonesuch své třetí studiové album Sorry I Haven't Called, které zatím ohlašují jen samé silné singly. Po Carpenter a Can I Talk My Shit? přichází třetí – jmenuje se Do Your Worst a Vagabon se na něm do drum’n’bassového beatu loučí s někým, kdo patřil do jejího života, ale už by ho radši nevídala. „Nelíbím se sama sobě, když jsem s tebou,“ zpívá. Singl Do Your Worst s ní produkovali Rostam Batmanglij (ex-Vampire Weekend) a Teo Halm (Rosalía, FKA Twigs).

Denzel Himself - Goth Holiday ft. Bikôkô

Credits: Denzel Himself, Neï Lydia
Label: self-released
Album:Goth Holiday single

Londýnský rapper Denzel Himself o sobě tvrdí, že je „gotický kovboj a současný trap a drill napouští vlivy temné osmdesátkové subkultury. Beaty si dělá sám, stejně jako si točí sám klipy a novináři o něm píší jako o Dillově mozku v těle Mansona. Debutoval EPčkem Baphomet James před pěti lety, ze kterého pochází jeho zatím největší hit Melty. O rok později vydal EPčko Goths, na debutové album zatím čeká. V gotickém stylu pokračuje i aktuální singl Goth Holiday, na němž hostuje původně barcelonská zpěvačka Bikôkô. Gotický kovboj Denzel Himself bude 14. září hostem 17. narozenin Radia Wave v pražském klubu Fuchs2, kde proběhne i letošní Czeching Showcase.

Illuminati Hotties - Truck

Credits: Sarah Tudzin, Tim Kmet, Sapphire Jewell, Zach Bilson
Label: Snack Shack Tracks / Hopeless
Album: Truck single

Losangeleská hudebnice Sarah Tudzin je šedou eminencí americké indie scény. Jako producentka a mixing inženýrka spolupracovala s hudebníky a hudebnicemi jako jsou kapela Porches, Weyes Blood nebo Amen Dunes. Její otisk nejdeme ale i v nahrávkách superhvězdných Coldplay nebo Lady Gagy. Kapela Illuminati Hotties je projektem, v němž aplikuje svá indie-rocková zvuková kouzla a předtím, než skupina vyrazí na severoamerické turné se spřátelenými Boygenius, vydává jako možný příslib třetího alba píseň Truck. Po textové stránce ironickou, po zvukové stránce přinejmenším hladivou skladbu o osamělé povaze života na cestách.

Grace Carter - Hope

Credits: Grace Carter, Jonah Summerfield
Label: BMG
Album: A Little Lost, A Little Found

„Měla jsem pocit, že tma je můj přítel. Život mě vždycky znovu srazil na zem,“ pěje na novince Hope britská zpěvačka Grace Carter, a otevírá tak dojemný track o nalezení sebe sama a naději v život. Hudebnice, která doprovázela na turné Duu Lipu nebo Haim, v minulých letech zabodovala se singlem Silence, díky kterému ji v roce 2019 BBC – stejně tak jako MTV – označila za jeden z nejnadějnějších objevů tamější scény. Od té doby vydávala především singly experimentálnější povahy, což se mění s čerstvým druhým EPčkem A Little Lost, A Little Found, na němž se právě nachází i singl, který právě putuje do naší rotace. Ten spolu s Carter napsal a produkoval Jonah Summerfield.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.