Den volna v Saltě

12. leden 2014

Dosažení dne volna je malým cílem každého Dakaru. Někteří z nováčků, kteří vědí, jak těžké tohle dobrodružství je, ho dokonce mohou považovat za malé vítězství. Jezdci a týmy budou vítáni s poctami na polovičním „cílovém“ pódiu při první „polooslově“. Očekávají se tisíce návštěvníků, kteří budou zkoumat dakarskou vesnici, tak jako loni v argentinském Tucumánu. Budou mít možnost ponořit se do světa vytrvalostní rallye a využít velké možnosti netradiční zábavy a možnosti setkání s hlavními dakarskými hrdiny. Závodníkům to dá možnost získat novou motivaci a dobít baterie.

Řidiči a jezdci 83 motocyklů, 17 čtyřkolek, 70 automobilů a 52 nákladních aut se sešli v polovině závodu v Saltě. Celková klasifikace zatím ukazuje tyto lídry: Marc Coma v motocyklech, Nani Roma – osobní automobily, Sergio Lafuente na čtyřkolce a Gerard De Rooy jako řidič kamiónu.

Saltu postihly už o dni volna silné deště, které komplikovaly mechanikům údržbu a opravy. Může to znamenat velké omezení pro sedmou etapu s 525 kilometrů dlouhým speciálem.

Motocykly: jinak, než kdo čekal

Překvapením je jméno na vrcholu celkové klasifikace v kategorii motocyklů. Marc Coma se musel snažit, aby si získal zpět důvěru po neúspěšném loňském ročníku rallye. Jeho výkon je ale doposud téměř bezchybný. Katalánec strávil několik prvních etap pronásledováním Joana Barredy. V páté etapě se ale chytil příležitosti a dostal se dopředu.
Smůla se lepí na paty Cyrilu Despresovi. Více než třicet minut ztratil ve 4. etapě, kdy musel zastavit a opravit svojí Yamahu pár kilometrů před cílovou čárou. Vítěz loňského ročníku už má skoro dvouhodinovou ztrátu i z důvodu sérií navigačních chyb.

S mizivou šancí na vítězství může Despres strávit druhou polovinu závodu testováním své Yamahy v reálných podmínkách před příštím ročníkem. Někteří s dalších uchazečů se nedočkají vítězství i přes své úspěchy v etapách – Sam Sunderland nebo třeba Chaleco López.

Takhle vypadá tým SP Moto v polovině závodu, Dobré, ne?

Překvapením závodu je značka Sherco, na které Alain Duclos vévodí průběžnému pořadí. Chilské davy mohou fandit také Jeremíasovi Israelemu, který je celkově pátý se svým Speedbrainem.

Ve výsledkové listině se příliš nemusí hledat jméno Pabiška. V letošním ročníku se Davidovi daří nejlépe v historii a průběžně figuruje na 19. místě.

Čtyřkolky: prázdný trůn

Šest etap, pět různých vítězů – Casale, Patronelli, dvakrát Sonik, Husseini a Lafuente a čtyři vedoucí – Casale, Patronelli, Sonik a Lafuente. První týden byl plný změn, překvapení a vzrušení. Naděje byla vkládána do velkých jmen včetně dvojnásobného vítěze Marca Patronelliho, který ze závodu vypadl už ve třetí etapě. Další obětí slavného závodu byl Lucas Bonetto nebo Pablo Copetti. V polovině závodu máme o klasifikaci čtyřkolek mnohem jasnější představu. Nedojde-li k nějakému zásadnímu zvratu, budou o vítězství ve Valparaisu bojovat tři muži. Lafuente na prvním místě je poměrně v pohodě, ale Sonik čeká na správný okamžik k útoku. Casale řekl, že začne útočit, až se dotkne chilské půdy. Za těmito třemi je tříhodinová mezera před čtvrtým umístěným Sebastianem Husseinim a poslední Hernandez ztrácí 44 a půl hodiny.

Automobily: všem cestám vévodí Roma

Jak se asi bude vyvíjet závod kategorie automobilů v druhé polovině Rallye Dakar?

V kategorii aut v průběhu prvního týdne v dusném horku probíhalo také vzrušující představení. Muž v popředí, Nani Roma musel čekat až do páté etapy, aby si upevnil své postavení v závodě. Katalánec vyhrává díky své rychlosti a jako lídr přijel na den odpočinku v Saltě. Nicméně dva soupeři mu mohou zabránit, aby se stal vítězem. Na dostřel totiž jede Orlando Terranova, stejně jako zkušený Stéphane Peterhansel na třetím místě, který naděje na vítězství určitě jen tak nevzdá.

Zdá se ale, že špatně se bude dohánět ztráta u All-Attiyaha a Carlose Sainze, kteří zaostávají o hodinu a půl a téměř dvě hodiny za vedoucím Romou. Jejich schopnosti ovšem ještě mohou zamíchat konečným pořadím. Mezi překvapení prvního týdne patří výkon Poláka Marka Dabrowskiho, který na svém prvním Dakaru jede na šestém místě.

Velkým zklamáním na druhou stranu byly buginy. Na špici tabulky, v top 10, je k vidění pouze ta Carlose Sainze. Skoro se ztrácí mezi pěti Mini a třemi Toyotami.

Během volného dne by se měla vyřešit otázky pokračování Josefa Macháčka v závodě.

Kamiony: De Rooy versus Kamazy

"Šatna" KM Racing týmu

Závod není u konce, dokud neskončí úplně, ale největší naději má samozřejmě doposud vedoucí De Rooy. Se dvěma etapovými vítězstvími a pěti dokončeními v top pětce ukazuje na to, jak je tento vítěz ročníku 2012 silný. Stojí ale sám proti Kamazům – Karginov, Nikolaev a Sotnikov – kteří budou těsně spolupracovat a snažit se tak znásobit své šance na vítězství.

Našeho Martina Kolomého provázeli technické problémy. Až do čtvrté etapy se mu dařilo, dokonce dojel na čtvrtém místě, i když kvůli nedostatku vody dehydrovaný. Následovalo ale „peklo“. V dalším dni Kolomému odešel kompresor, v šesté ulomil pravé přední kolo, dokonce inkasoval hodinovou penalizaci. To všechno ho posunulo až na průběžné 28. místo a ztráta se vyšplhala na 11 hodin. Loprais se stále drží, jeho posádka je zatím na 6. pozici.

Spustit audio