Den zvoníků v Praze, oslavy ve Štípě a patron vietnamské komunity

29. duben 2017

Už po sedmé dnes probíhá v pražské arcidiecézi Den zvoníků. Program je na odpoledne naplánovaný do Mladotova domu vedle katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Prohlédnout si budete moci svatovítské zvony i poslechnout zajímavé povídání. Den zvoníků se koná vždy v předvečer svátku sv. Zikmunda, po němž je pojmenován největší zvon v pražské katedrále.

Poutní místo Štípa u Zlína si zítra (v neděli 30. dubna 2017) připomene 400 let od vydání zakládací listiny kláštera a poutního chrámu. V Moravském zemském archivu v Brně se podařilo listinu vypátrat a při slavnosti bude její věrná kopie k vidění, a to včetně podpisu a pečeti slavného Albrechta z Valdštejna, který pergamen podepsal v roce 1617 na hradě Lukov. Oslavy ve Štípě začnou v 10.30 hodin bohoslužbou a další program bude pokračovat od půl třetí na hradě Lukov.

V pondělí, na svátek sv. Josefa dělníka, dopoledne bude v brněnské katedrále na Petrově slavit biskup Vojtěch Cikrle mši za účasti členů vietnamské komunity z diecéze. Právě svatý Josef je totiž jejím patronem.

Spustit audio