Desítky klientů domova sociální péče v Tmavém Dole dočasně žijí v provizorních podmínkách

30. květen 2023 08:20

Někteří klienti domova sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku se musí na čas zříci svého dosavadního soukromí. Kvůli přestavbě jedné z budov se senioři ze svých pokojů přestěhovali do náhradních prostor, ve kterých budou do podzimu. Pro řadu babiček a dědečků to znamená ztrátu soukromí, na které byli dosud zvyklí.

Čtěte také

Největší společenská místnost domova sociální péče. Dřív sloužila jako kino, a nebo v ní senioři společně cvičili. Teď je přepážkou rozdělená na dvě části a dočasně je domovem sedmi žen.

„Co jsme tady, tak jsme každá měla svůj pokojíček. Takže je to pro nás veliká změna. Soukromí žádné,“ říká Věra, která před příchodem do Tmavého Dolu žila dlouhá léta sama i v domě s pečovatelskou službou. Byla tak zvyklá na svůj klid.

Kromě toho, že má dočasně dvě spolubydlící, přes zástěnu slyší i ruchy z druhé části společenské místnosti. „To mně tedy trochu vadí. Jinak je ale smířená s tím, že opravy jsou nutné.

Za zástěnou je život podobný. Místo stolů a židlí jsou v místnosti čtyři postele a stejný počet skříní. S trochou nadsázky to připomíná pobyt na pionýrském táboře.

„Nám to vůbec nevadí. My jsme tady dobrá parta a sestřičky jsou na nás hodné. Prostě se tady máme dobře, vypráví usměvavá Vlasta.

Čtěte také

Postel má přímo u okna a minimálně v tomhle si paradoxně polepšila. „Tak, docela mi to tady teď vyhovuje, že jsem u okna. Koukám do přírody, dva kosáky tu pozoruji.

V podobných podmínkách živě momentálně v domově téměř čtyřicet klientek a klientů. Drtivá většina z nich si podle vrchní sestry Lady Zvarové na změnu zvykla. „Klienti se sžili velmi dobře. Stěhování klientů bylo dobře připraveno spolu se sociálními pracovnicemi, aby si vše sedlo, nenastaly žádné rozbroje. Aby byli všichni v klidu a užili si to. Takže jsme nezaznamenali žádný vážný problém.

To ale nemění nic na tom, že se senioři v domově sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku na návrat takzvaně do svého těší. Počkat si ale budou muset minimálně do podzimu.

Spustit audio

Související