Dětský pěvecký sbor oslavil Mezinárodní den dětí zpěvem

31. květen 2016

V neděli 29. května oslavili členové Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu Mezinárodní den dětí. Svůj svátek nemohli malí muzikanti oslavit jinak než zpěvem. V rámci Studia live proběhl ve Studiu 1 v budově Českého rozhlasu na Vinohradské ulici koncert, který v přímém přenosu odvysílala stanice Vltava.

Byl rovněž příspěvkem Českého rozhlasu do Dne Euroradia věnovaného dětským pěveckým sborům, jenž se koná 1. června a účastní se ho dalších sedm dětských rozhlasových těles. Celým odpolednem posluchače provedla Stanislava Střelcová.

Na úvod zazněly lidové písně z cyklu Studynka róbená za doprovodu Sedláčkova kvarteta. Výběr skladeb Jiřího Temla z Blanenska, Boskovicka a Letovicka s humornými i lyrickými texty uvedl Dětský pěvecký sbor pod vedením sbormistryně Blanky Kulínské v české premiéře.

Dále byly na programu skladby českých autorů za klavírního doprovodu Veroniky Ptáčkové, tentokrát již pod pomyslnou taktovkou sbormistryně Věry Hrdinkové. Tvorbu Ilji Hurníka přiblížil sbor přednesem dvojhlasého cyklu Červnová noc, potěšení posluchačům přinesl rovněž výběr ze zpěvů Josefa Bohuslava Foerstera a Ebenův cyklus Deset poetických duet na slova Vítězslava Nezvala. Závěr odpoledne pak patřil Malé noční mozartiádě z díla hudebního skladatele Jindřicha Brabce, a především černošským spirituálům, jež patří k oblíbenému repertoáru dětí i posluchačů.

Při příležitosti nedělního koncertu došlo také k slavnostnímu předání Ceny Bedřicha Smetany sbormistryni Blance Kulínské. Nejvyšší sbormistrovské ocenění za celoživotní záslužnou činnost v oblasti sborového zpěvu předal Roman Michálek, předseda Hlavního výboru Unie českých pěveckých sborů, který na návrh Hudební komise schválil v březnu tohoto roku udělení výročních cen osobnostem v oboru sbormistrovství za uplynulý rok. Paní sbormistryni Blance Kulínské srdečně gratulujeme!

Fotografie z akce si můžete prohlédnout v naší galerii, záznam koncertu si poslechněte na webových stránkách stanice Vltava. Na stránkách České televize je ke zhlédnutí také video.

Spustit audio
autor: Dětský pěvecký sbor ČRo