Dětský pěvecký sbor změnil vedoucího sbormistra

5. říjen 2015

V úterý 8. září, u příležitosti křtu profilového CD k 70. výročí DPS, předala PhDr. Blanka Kulínská symbolické žezlo a vedení souboru svému nástupci Lukáši Jindřichovi.

Blanka Kulínská vstoupila do Dětského pěveckého sboru v roce 1945, ve svých desíti letech.

Jako členka DPS zde působila až do svých sedmnácti let, kdy pak začala vypomáhat jako vedoucí přípravných oddělení.

V čele DPS stála paní Kulínská od roku 1972 a ani nyní se neloučí. Se sborem bude nadále spolupracovat jako poradce a sbormistr. Lukáš Jindřich byl členem Bambini di Praga, následně Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu, celou dobu pod vedení paní Blanky Kulínské, která si ho jako svého nástupce osobně vybrala.

„Vystudoval jsem Konzervatoř, obor hoboj a Pedagogickou fakultu Karlovy univerzity, obor hudební výchova sbormistrovství. Hudbě se věnuji od mala, kdy jsem jako malý zpěváček navštěvoval Školu sborového zpěvu při Bambini di Praga a následně i koncertní sbor Bambini di Praga. V tomto sboru jsem postupně přešel z pozice zpěváka na pozici druhého sbormistra a tuto funkci jsem zastával až do roku 2011. V roce 2011 jsem založil dívčí sbor Cancioneta Praga.

Rád v zimě odjíždím lyžovat, ale ještě raději chodím jako fanoušek u nás ve vesnici na fotbal podporovat náš tým. Na práci s DPS mne baví vše, co je s tím spojené – od přípravy repertoáru, not až po samotné zkoušení, protože to - jako takové - nikdy není stejné. Sborový zpěv je prostě můj život. Je krásné vidět ty dětské oči plné radosti, když zazpívají a tleská jim zaplněný sál. Kdy samy vidí, že něco, co tvořily, přineslo výsledek, úspěch. To je moc fajn pocit.“ říká nový vedoucí sbormistr Dětského pěveckého sboru.

Spustit audio