Dilema palestinské samosprávy a krize vládní strany Fatah

19. prosinec 2005

V posledních dnech došlo k výraznému zhoršení výchozí pozice palestinské vládní strany Fatah do nadcházejících voleb. Na situaci reagovalo i mezinárodní společenství. Nedávné primárky Fatahu, které provázely násilnosti, ozbrojené incidenty a útoky na volební místnosti, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zrušil.

V místech, kde se hlasování do té doby uskutečnilo, se víc než zkušeným veteránům dařilo mladé generaci radikálních členů Fatahu a například v Ramalláhu zvítězil Marwán Barghutí, který si v Izraeli odpykává pět doživotních trestů za protiizraelské atentáty. Právě on byl nakonec příčinou současné politické krize. Abbás po zrušených primárkách prohlásil, že k jejich výsledkům pouze přihlédne, a nakonec seznam kandidátů Fatahu do parlamentních voleb sestavil sám.

Na přední místa však umístil zkorumpované veterány, a tím v řadách mladé generace vyvolal pobouření i násilnosti, které mnozí Palestinci označují za začátek "intifády" proti staré gardě Fatahu. Nato Marwán Barghutí založil novou politickou stranu s názvem Budoucnost a předložil vlastní kandidátku. Figurují na ní zejména mladí radikálové, kteří mají za sebou pobyt v izraelských věznicích, ale také ministr pro občanské záležitosti Muhammad Dahlan nebo bezpečnostní poradce vlády Džibril Radžúb.

Mahmúda Abbáse rozkol vládní strany tak rozhněval, že pohrozil demisí. Nepotěšily ho ani důsledky stranické krize: v dalším kole pokračujících komunálních voleb zaznamenala minulý týden výrazné vítězství teroristická organizace Hamas. V tradiční baště Fatahu, v městě Nábulusu, získal Hamas dokonce 13 z 15 křesel městské rady. Voliči tak dali najevo své znechucení z politických tahanic a neschopnosti Fatahu vládnout. Přestože celkově v komunálních volbách zvítězil Fatah, který bude řídit 121 měst, zatímco Hamas jen 81, Hamas bude vládnout mohem většímu počtu lidí - získal moc ve velkých městech s celkovým počtem 1,1 milionu obyvatel, kdežto Fatah bude vládnout necelému tři čtvrtě milionu lidí.

Vítězství Hamasu výrazně znepokojilo mezinárodní společenství. Americká Sněmovna reprezentantů ve středu schválila významnou rezoluci, která Palestince jasně varuje: pokud se parlamentních voleb zúčastní Hamas, samospráva riskuje ztrátu americké finanční pomoci. Podle sněmovny by Hamas, který je ve Spojených státech na seznamu teroristických organizací, mohl do voleb jít pouze v případě, že uzná právo Izraele na existenci a odmítne násilí, přestane je podněcovat a zruší svou teroristickou infrastrukturu. V neděli se k Američanům překvapivě přidala i Evropská unie, tradiční protektor a příznivec Palestinců.

Vysoký komisař pro bezpečnost a zahraniční politiku Javier Solana při návštěvě Tel Avivu prohlásil, že organizace, která se nezřekne násilí a neuznává právo Izraele na existenci, nemůže dostat finanční podporu Evropanů. V roce 2006 mají Palestinci od unie přislíbeno 312 milionů dolarů. Americké a evropské pohrůžky pro palestinskou samosprávu znamenají v podstatě existenční hrozbu, protože na mezinárodní pomoci závisí polovina jejího celoročního provozního rozpočtu.

Přestože samospráva varování odmítla s tím, že zúčastnit se voleb je demokratické právo každé palestinské strany, poradci Mahmúdu Abbásovi radí, aby parlamentní volby plánované na 25. leden raději opět odložil.

Zatím však stanovený termín ještě pořád platí. Víkendové jednání s poradci Marwána Barghutího o sjednocení obou křídel Fatahu bylo neúspěšné a v neděli večer bylo oznámeno, že obě části vládní strany půjdou do voleb samostatně. Hamas na svou kandidátku vedle svých předních militantních vůdců v čele s Ismailem Hanijou a Mahmúdem Zaharem umístil řadu akademiků, lékařů a univerzitních profesorů, a dokonce několik žen, zejména matky sebevražedných atentátníků. O přízeň voličů se chce ucházet ještě dalších devět stran, z nichž nejméně dvě jsou umírněné - jednu založil lékař Mustafa Barghutí, který počátkem roku jako nezávislý neúspěšně kandidoval na předsedu palestinské samosprávy proti Abbásovi, a další s názvem Třetí cesta ustavil bývalý ministr financí Salám Fajád, jenž kolem sebe shromáždil intelektuály v čele se známou poslankyní Hanan Ašráví.

Moc a vliv Mahmúda Abbáse nepřetržitě slábne a slibné nejsou ani vyhlídky na ukončení konfliktu na Blízkém východě. Pokud ve volbách nezvítězí starý Fatah, který však ukázal, že na palestinských územích nedokáže nastolit pořádek ani zajistit jejich ekonomickou prosperitu, má největší šance buď teroristický Hamas, nebo o něco méně radikální mladé křídlo Fatahu. To sice podporuje jednání s Izraelem, ale zároveň obhajuje ozbrojený boj proti němu, dokud neskončí okupace. Perspektiva, že se k moci dostane umírněná, a zároveň schopná palestinská strana, je zatím v nedohlednu.

Spustit audio