Dny evropského filmu 2010: Válka, sociální vyloučení a hledání domova

14. duben 2010

17. Dny evropského filmu zahájí 15. dubna v pražském kině Světozor komedie oblíbeného německého scenáristy a režiséra tureckého původu Fatiha Akina Soul Kitchen. Jeho divácky vděčné filmy, lavírující na hraně mainstreamu a uměleckých ambicí, zpravidla hovoří o univerzálních tématech přátelství, lásky a boje o domov a ani snímek Soul Kitchen, oceněný v Benátkách, nepředstavuje v tomto ohledu výjimku.

Z bohatého programu letošní přehlídky určitě stojí za zmínku rakouské drama Michaela Glawoggera Otcohra natočené podle románu Josefa Haslingera, v němž se skrze osudy tří rodin rozkrývají dávné tragické válečné události, ale i nelichotivá přítomnost. Švýcarským želízkem v ohni bude snímek Domov režisérky Ursuly Meierové, v němž nově otevřená dálnice výrazně naruší život a psychickou rovnováhu do té doby spokojené rodiny. V hlavních rolích ekologicky podbarvené kritiky hypertrofovaného automobilismu se představí francouzská herečka Isabelle Huppertová a také Olivier Gourmet, známý z filmů bratří Dardennů.

02028744.jpeg

V rámci sekce Národní liga, představující filmy přihlášené jednotlivými státy do oscarového klání, bude uvedeno celkem dvanáct titulů. Mezi nimi i nizozemské válečné drama Zima za války, zachycující poslední měsíce války na holandském maloměstě z pohledu dospívajícího chlapce.

Sekce K věci, přibližující divákům především aktuální společenské dění, je věnována letošnímu tématu Evropské komise, jímž je „boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení“. Výběr filmů byl sestavený ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a reprezentovat jej bude mj. britský snímek Shanea Meadowse Taková je Anglie!, sledující počátky skinheadského hnutí v Anglii.

Letos na přehlídce nebudou chybět ani dokumenty jako třeba snímky Osadné Marko Škopa, vyprávějící o snaze zachránit vymírající vesničku v centru rusínské kultury, nebo dokument Hranica o nesmyslně vztyčené hranici rozdělující majetek i rodiny ve vesničce na slovensko-ukrajinském pomezí.

01021734.jpeg

Českou republiku bude reprezentovat nový dokument Olgy Špátové Oko nad Prahou, v němž autorka zachytila celou kauzu stavby Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického - od samotného výběru návrhu až po tragický konec jeho autora.

Mým osobním tipem pak budiž v Berlíně oceněný snímek Nejšťastnější dívka na světě režiséra Radu Judeho, který je dalším potvrzením vitality aktuální nové vlny rumunského filmu.

Spustit audio