Dobrodružná cesta z Moravy až na konec světa aneb Chytil jede do Číny

8. červenec 2023

Vojtěch Chytil je pozapomenutý malíř a obchodník s uměním, ale díky kterému se dnes Národní galerie může pyšnit jednou z největších sbírek čínského umění, především tušové malby počátku 20. století, kdy tato země procházela neuvěřitelným modernizačním skokem.

Čtěte také

Dobrodružná cesta z Moravy až na konec světa, přesněji do Číny a zpět – i tak by se dala popsat životní pouť Vojtěcha Chytila. Nepatří ke známým postavám – a je to škoda. Přitom by jeho životní osud vydal na román.

Vojtěch Chytil se narodil 4. února 1896 v osadě Kandia nedaleko Litovle v okrese Prostějov. Rodina to rozhodně nebyla bohatá, měl osm sourozenců, pět z nich ale zemřelo velmi brzy. Samotná Kandia měla tehdy necelých 200 obyvatel.

Od mala ale Vojtěch projevoval mimořádné výtvarné nadání. A měl štěstí na podporovatele. Nejen ve sboru Zemského gymnázia v Litovli, ale i v rodině zakladatele litovelského pivovaru Františka Svozila.

Čtěte také

Rodina známá v regionu svou dobročinností se Vojtěcha, stejně jako několika dalších dětí ujala. Nakonec se v roce 1912 dostává na Akademii výtvarných umění v Praze. 

Vojtěch narukoval v dubnu 1915 jako příslušník rakousko-uherské armády, někdy v červnu 1916 padl do ruského zajetí a jako zajatec se dostal až do Čeljabinsku.

Tady se přihlásil k Národní radě, tedy k československým vojenským útvarům a pak se jeho stopa objevuje v Omsku, kde pracuje jako sanitární důstojník. Někdy na začátku roku 1918 se sám vydává dál.

Od počátku se Vojtěch Chytil jeví jako solitér. A tak postupoval i během dobrodružné cesty do Číny.

Čtěte také

Není známo, že by byl součástí legií, jak by nasvědčovala trasa přes Sibiř do Vladivostoku, Šanghaje a pak proti proudu Dlouhé řeky do – jak píše Han-Kou –, části dnešního Wu-chanu. Tam se ho, vyčerpaného a vyhladovělého ujali v klášteře kanosiánek.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Patricie Polanské.

Spustit audio

Související