Dohoda o obranné spolupráci s USA ohledně pobytu vojáků u nás nic nezmění, podotýká Jireš z ministerstva obrany

27. červen 2023

V úterý bude Sněmovna jednat o dohodě o obranné spolupráci mezi Českou republikou a USA. Dokument podepsali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její americký protějšek Lloyd James Austin v květnu, ještě ho musí potvrdit Parlament a prezident.

Čtěte také

Poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL poznamenal, že se jednání Sněmovny může protáhnout, jelikož se smlouvou někteří nesouhlasí. Hlavním kritikem je SPD, které chce referendum a tvrdí, že dohoda vytváří podmínky pro pobyt amerických vojáků a pro výstavbu velvyslanectví bez přístupu Čechům.

Tuto domněnku však vyvrátila ministryně obrany Černochová: „Dokument vytváří takové podmínky, aby obě země mohly spolupracovat a vojáky na území Česka neschvaluje.“

ANO se v hlasování možná zdrží, ale většina bude pro, nastínila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

Severoatlantická smlouva nestačí

Jan Jireš, vrchní ředitel pro řízení sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany,
vysvětluje, že Severoatlantická smlouva obsahuje pouze ty nejzákladnější principy o obraně a vzájemné pomoci. Ne však, jak má probíhat praktická spolupráce.

„Bez této spolupráce by samotná smlouva byla jen skořápkou a kolektivní obrana nevěrohodná,“ dodává.

Čtěte také

„Američtí vojáci jsou v Česku už 30 let. Společná cvičení se dějí u nás i v zahraničí. Můžeme potřebovat spolupráci a pro tu potřebujeme předem připravené podmínky, což zajistí právě DCA (Defence Cooperation Agreement). Ohledně pobytu vojáků se nic nemění, smlouva je obecná a pouze popisuje, jakými pravidly by se takový pobyt řídil v případě, že by se na něm obě země dohodly,“ tvrdí Jireš.

A dodává, že „jakákoliv spolupráce za jakýmkoliv účelem bude probíhat na základě společné dohody mezi oběma stranami, jedná se o společný výcvik. Ministerstvo obrany dotvoří kapacity a orgány sloužící k této spolupráci a o všem by česká strana věděla a předem to odsouhlasila.“

Jireš tvrdí, že DCA jen zpřesňuje výklad této oblasti, nemění současný stav. „Kdyby byl americký voják podezřelý ze spáchání trestného činu, který nesouvisí s jeho služebními povinnostmi, situaci bude řešit česká policie a americká strana musí vyhovět,“ říká.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související