Dovolená s krumpáčem a lopatou. Dobrovolníci pomáhají obnovit rašeliniště na Šumavě

10. srpen 2018 14:44

Pot a těžká dřina v lese – takovou dovolenou si vybralo čtrnáct dobrovolníků z celé republiky, kteří se vypravili na Šumavu. Pomáhají tu s obnovou rašelinišť.

Průmyslovou těžbou v minulém století většina šumavských slatí vyschla. O obnovu se stará nejen Správa národního parku, ale také hnutí DUHA, které tu každoročně pořádá jeden ze svých Týdnů pro divočinu.

Uprostřed hlubokého lesa někde mezi Modravou a Poledníkem dobrovolníci pracují u malých hrází, které tvoří kaskádu několika jezírek nad sebou. „Tyhle hráze byly vytvořené asi před deseti lety, ale je potřeba je zpevňovat, a proto jsme tady my. Musíme je zatěsnit, aby neprotékaly, aby se voda tady v té krajině dále udržovala,“ říká Lenka Mašínová, koordinátorka hnutí DUHA.

Jedním z dobrovolníků je David z Brna, který pracuje na finančním oddělení banky. „Je to už můj druhý dobrovolnický týden, předtím jsem byl pomáhat na Kralickém Sněžníku. Přivedla mě k tomu snaha pomoct a zároveň jsem si chtěl užít týden v přírodě,“ vysvětluje.

Čtyři cizinky přijely do Kluk pomáhat i poznávat život na české vesnici

Dobrovolnice z Mexika, Brazílie a Francie přijely pomáhat do jihočeské vesničky Kluky

Angličtina, smích i řinčení lopat zní na lesním hřišti v Klukách na Písecku. Pracují tam čtyři dobrovolnice z Mexika, Brazílie a Francie. Obec se zapojila do projektu organizace INEX, která se zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním.

Dobrovolnický projekt hnutí DUHA je ale jen kapkou v moři dalších projektů, na kterých pracuje Správa národního parku Šumava. „Rašeliniště je velmi důležité především v období sucha, bez rašelinišť by na Šumavě bylo opravdu velké sucho,“ připomíná mluvčí Jan Dvořák.

Za pomoci dobrovolníků i těžké mechanizace je šance na záchranu zhruba poloviny šumavských rašelinišť vysušených převážně v minulém století.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související