DPS oslavil pětadvacetiny rozhlasové soutěže Concerto Bohemia

17. listopad 2016

Jubilejní pětadvacátý ročník Národní rozhlasové soutěže mladých orchestrů a souborů Concerto Bohemia vyvrcholil dne 9. listopadu 2016 tradičním Koncertem laureátů. Na pódiu Velkého sálu Paláce Žofín vystoupilo ve středu večer přes sto účinkujících.

Na koncertu soutěže, kterou Český rozhlas pořádá pravidelně již od roku 1992, se letos představily soubory ze všech koutů České republiky.

Ze čtyřiadvaceti přihlášených těles letos porotci vyhodnotili jako nejlepší soubory Brass Banda (Kyjov), Krumlovští pištci (Český Krumlov), Musica per gaudium (Česká Skalice), Smyčcový orchestr Pražské konzervatoře (Praha), Aries (Liberec), Barokní soubor Pražské konzervatoře (Praha), Sarabanda (Rychnov nad Kněžnou), dixieland Jazzsle (Krnov) a Prague Conservatory Modern (Praha).

V závěru večera vystoupil jako host Dětský pěvecký sbor ČRo. Za doprovodu všech účinkujících souborů a pod vedením hlavní sbormistryně Věry Hrdinkové se s návštěvníky i pětadvacátým ročníkem soutěže Concerto Bohemia rozloučil studentskou hymnou Gaudeamus igitur.

Soutěž Concerto Bohemia vznikla roku 1992 v Praze, v hudební redakci pro děti a mládež. Za pětadvacet let se jí zúčastnilo na 300 českých, moravských a slezských orchestrů a ve dvou ročnících zkušebně i orchestr slovenský a rakouský, v nichž celkem hrálo kolem 10 000 hudebníků. Ve fonotéce Českého rozhlasu je zaznamenáno v provedení nejlepších účastníků téměř 1 000 profesionálních rozhlasových nahrávek. Dětský pěvecký sbor se pravidelně účastní Koncertu laureátů této soutěže.

Celý koncert můžete zhlédnout na našem videu:

Spustit audio