Dřív nebo později to přijde! Sebelásku ve svých tracích pěstují slowthai, Annabelle a Kali Uchis

8. březen 2023

Znamená být škaredý a sobecký něco špatného? slowthai říká, že naopak. Uf! Příliv nových alb se propisuje do playlistu Radia Wave v čele s jeho dlouhohrající novinkou UGLY, latino popem v podání Kali Uchis nebo klubovou kolekcí andaluského rapperstva LVL1. Slavíme také dvě prvenství – tuzemská zpěvačka Annabelle vydala svůj první sólový track, který si sama produkovala, a Nicki Minaj servíruje první singl letoška. You Gotta Love Yourself!

slowthai - Sooner

Credits: Tyron Frampton, Daniele Pace, Ethan Flynn, Lorenzo Pilat, Mario Panzeri, Peter Callandar, Daniel Carey
Label: Method
Album: UGLY

Grimeový rapper s punkovými tendencemi slowthai se rozhodl vydání svého třetího studiového alba oslavit tím, že si jeho název vytetuje na obličej. Negativní konotace slova UGLY (škaredý) přitom ale překlápí v pozitivní akronym U Gotta Love Yourself, kterým vybízí k sebelásce. Kontradikcí je nová deska slowthaie plná, osobitě tady kloubí rap s alt-rockem a abrazivní elektronikou a výsledné protichůdné nálady se střídají hned na působivém a úzkostně chaotickém otvíráku Yum, který získal i klipovou podobu. „Odmlčel jsem se a cítil se na dně, nemohl jsem se pro nic nadchnout. Necítil jsem se sám sebou. Když jsem se do tohohle ponořil, znovu jsem získal svobodu. Cítil jsem se inspirovaný. Chtěl jsem dělat něco nového, co bude výzvou, místo abych dělal jen to, co se ode mě očekává,“ říká northamptonský rapper ke genezi alba, z nějž do naší rotaci po předchozím singlu Feel Good putuje ještě stopa 3 Sooner o jeho mentální cestě zpět k mladému a bezstarostnému smýšlení.

Annabelle - smart&dumb

Credits: Anna Žitniková, Filip Vlček
Label: Island / Universal
Album: smart&dumb single

„Nový rok, nový zvuk,“ řekla si česká zpěvačka Annabelle, která přináší do playlistu Radia Wave hymnickou novinku s jasným sdělením. „Singl smart&dumb je vítání roku 2023 a velký vztyčený prostředníček tomu, co si o nás ostatní myslí, nebo co od vás očekávají. Je to oslava sebevědomí, oslava dávání sebe sama na první místo, i když to může občas působit sobecky,“ říká v tiskové zprávě hudebnice, kterou můžete z vysílání znát také jako moderátorku hudebního pořadu Velký čísla. Výrazný posun od kytar je možná důsledkem zásadního posunu v kariéře talentované držitelky loňské Ceny Anděl v kategorii Objev roku. Novinku si totiž produkovala sama. To samozřejmě kvitujeme a s radostí považujeme nový singl za ten zatím nejsilnější v její diskografii.

Kali Uchis - Moonlight

Credits: Karly-Marina Loaiza, Benjamin Levin, Magnus Høiberg, Leon Michels
Label: Geffen
Album: Red Moon in Venus

Kolumbijsko-americká zpěvačka Kali Uchis už se nějaký čas pohybuje v první lize latino popu. Velký ohlas zaznamenal její debut Isolation z roku 2018. Pak Uchis trochu překvapivě vydala španělsky zpívané album Sin Miedo (del Amor y Otros Demonios) a teprve pět let po debutu přichází s další deskou pro globální trh. Red Moon in Venus vyšlo na začátku března a sklízí skvělé ohlasy, název desky podle Kali Uchis odkazuje k „nadčasovému výrazu pro planoucí touhu, zlomené srdce, víru a upřímnost“ a odráží „božskou ženskost měsíce a Venuše“. Na albu hostují vokalisté Omar Apollo, Don Toliver a Summer Walker a producentsky se na něm podílelo přes třicet hitmakerů. Aktuální singl Moonlight s ní napsali Benny Blanco a Cashmere Cat a Uchis tady zpívá o užívání si života s osobou, kterou miluje: „Vydejme se na měsíc a všechno hoďme za hlavu.“

LVL1 - Trvzt

Credits: Luthien Barroso, Pablo Gutiérrez
Label: Arista
Album: PLAY

Jsou to skoro dva roky, co poprvé uchvátili andaluské rapperstvo LVL1 hudební stejně jako tiktokovou scénu strhujícím hitem FVN!. Ta umožnila podepsání smlouvy s velkým labelem Arista Records (Sony), pod kterou nyní vychází i plnohodnotná debutová deska s názvem PLAY. Na osmi skladbách se rozprostírá bohatá a barevná zvuková paleta rozkročená mezi hyperpopem, housem a experimentální klubovou elektronikou. Překvapením tak pro posluchače Radia Wave nemůže být ani spolupráce s britskými jmény jako je Danny L Harle, Easyfun nebo Bloodofaza. Taneční ochutnávku, která skáče stejně jako zbytek skladeb na desce plynule mezi angličtinou a španělštinou, produkoval společně s LVL1 mezi Madridem a Zaragozou rozkročený producent VauBoy.

Nicki Minaj - Red Ruby Da Sleeze

Credits: Onika Tanya Maraj-Petty, Darryl McCorkell, Eddie Perez, Irvin Whitlow, Joshua Goods, Josiah Muhammed, Kevin Price, Kirsten Spencer, Lumidee Cedeno, Steven Marsden, Teddy Mendez
Label: Republic
Album: Red Ruby Da Sleeze single

S předchozím singlem Super Freaky Girls doputovala rapperka Nicki Minaj na první místo amerického žebříčku, aktuálně vydaná novinka Red Ruby Da Sleeze tak má na co navazovat. Pozornost píseň vzbudila zatím hlavně v táboře fanoušků rapperek Megan Thee Stallion a Latto, kteří spekulují, že Minaj v textu písně pokračuje ve vzájemném beefu. Red Ruby Da Sleeze má jednoznačný jamajský feeling a sampluje dvě dekády starý hit Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh) zpěvačky Lumidee. Píseň pravděpodobně bude ke slyšení na chystané páté studiové desce Nicki Minaj, která by měla určitě vyjít ještě letos. Bude to první rapperčino album od Queen z roku 2018.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.