Duch Velkého Javoru. Příběh o cestě magickou Šumavou, nepřízni počasí a hledání sebe sama

2. červenec 2023

Mladá dvojice se vydává na výlet na Velký Javor, nejvyšší vrchol Šumavy, který leží na německé straně pohoří. Zastihne ji však nečekaná průtrž mračen, mnoho hodin trvající drsná bouřka. Za takové situace se pak honí hlavou ledasjaké věci…

Čte: Michal Štěrba
Napsal: Petr Placák
Dramaturgie: Dominik Mačas
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v roce 2021

Povídku o cestě magickou šumavskou krajinou, nepřízni počasí a hledání sebe sama napsal historik, spisovatel a publicista Petr Placák. Duch Velkého Javoru vyšel poprvé v roce 1994 v časopise Revolver Revue, v roce 2001 pak v knížce s názvem Cestou za dobrodružstvím.

„Vstoupili jsme do lesa krásných ztepilých smrků. Tak pěkné, jistě sto padesát let staré smrky mohutných kmenů jsem už dlouho neviděl. A po nemocných sotva padesátiletých neduživých smrkových houštinách na druhé straně hor to byl opravdový zážitek. Během několika minut zůstala hladina jezera pod námi ve značné hloubce, vstoupili jsme do mraků a viditelnost se zkrátila na několik desítek metrů. Les vyzařoval sytou vlhkou barvu tmavých odstínů zelené, přesně té barvy, která léčí choromyslné.“

Petr Placák

Petr Placák (1964) je spisovatel, publicista a historik. V 90. letech vystudoval dějiny na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Před listopadem 1989, kdy pracoval jako uklízeč, topič nebo lesní dělník, publikoval řadu článků v samizdatových či exilových časopisech.

Petr Placák, syn lékaře Bedřicha Placáka, jednoho z mluvčích Charty 77

V 80. letech hrál s undergroundovou kapelou The Plastic People of the Universe. Na jaře roku 1988 založil opoziční skupinu České děti, která proklamovala obnovu Českého království a organizovala protirežimní demonstrace.

Po sametové revoluci působil například v Českém deníku, v Lidových novinách nebo v Respektu. Od roku 1995 je šéfredaktorem kulturně-společenské revue Babylon. Pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Po roce 1989 vydal několik knih – například generační román Medorek (1990), který bohemista Alexandr Stich označil za jednu z nejlepších knih 80. let, nebo knižní esej Fízl (2007) o fízlovacích praktikách StB, které autor na vlastní kůži sám zažil. V následujícím roce za Fízla získal cenu Magnesia Litera za publicistiku.

V roce 2014 vznikla stejnojmenná rozhlasová desetidílná četba na pokračování, kterou v režii Vlada Ruska načetl herec Igor Bareš.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.