Dům s devíti byty v Senožatech u Bechyně půjde k zemi. Demolici chátrající bytovky schválili zastupitelé

23. leden 2024 11:19

Téměř třicet let řeší Bechyně otázku budoucnosti bytového domu v místní části Senožaty. Město stálo před rozhodnutím, jestli prázdný chátrající dům s devíti byty prodat, opravit, nebo zbourat. Zastupitelé nakonec dali přednost poslední variantě, bytovku čeká demolice.

„Z toho baráku padají za silnějšího větru tašky, občas tu bývají pásky, aby k tomu nikdo nechodil,“ popisuje bývalý předseda osadního výboru a obyvatel Senožat Pavel Klíma před bytovkou.

Na první pohled je zřejmé, že o dům se dlouhá léta nikdo nestará. „My to opravdu dvacet, pětadvacet let vehementně urgujeme, aby se s tím něco dělalo, jenže každé zastupitelstvo to vždycky přehazovalo na to další,“ říká Pavel Klíma.

Dům postavený v 60. letech minulého století původně sloužil pro bydlení zaměstnanců místního zemědělského družstva. Po jeho rozpadu objekt v 90. letech koupilo město Bechyně.

Čtěte také

„Nevím, jestli už tehdy s tím úmyslem, že tam začali stěhovat lidi, kteří byli problémoví, neplatiče a podobně. Tím vznikl ten dlouhodobý problém pro nás občany Senožat. Začali jsme zamykat dvorky, občas se tu něco ztratilo, byl tu nepořádek,“ dodává bývalý předseda osadního výboru.

Zásadní posun přineslo až nynější zastupitelstvo, které devíti hlasy rozhodlo o demolici domu. „Ten problém je opravdu dlouhodobý. Hodně jsme přihlíželi ke stanovisku místní části Senožaty, kde naprostá většina obyvatel byla pro demolici bytovky,“ uvádí starosta Bechyně Štěpán Ondřich.

To potvrzuje současný předseda osadního výboru v Senožatech René Hartl. „Já musím zastávat široký názor veřejnosti a téměř všichni vystupovali s tím názorem, aby se bytovka řešila a řešila se demolicí,“ říká.

Náklady na demolici bytovky v Senožatech u Bechyně na Táborsku jsou předběžně odhadnuty na 1,5 milionu korun. Na jejím místě vzniknou stavební parcely pro tři rodinné domy.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související