Dům s duší rodiny Žmolíkových v Hubojedech na Jičínsku je inspirací i srdcem festivalu Hudba z ráje

8. září 2022

Zveme vás na chalupářskou Návštěvu do Hubojed v Českém ráji, kde se setkáte s novinářem, publicistou, rozhlasovým a televizním moderátorem Václavem Žmolíkem, Petrou Žmolíkovou, strážkyní rodinného krbu a „provianťačkou“ i s jejich dcerou Karolínou Cingrošovou, operní  pěvkyní. 

V bývalém statku, který rodina postupně zachraňuje, je zároveň i centrum festivalu Hudba z ráje, který se letos uskutečňuje už popáté. O něm, ale hlavně o sympatické a sousedské rodině Žmolíkových, je i naše rozhlasové setkání.

Pod starými krovy, rolník sobě hoví

Usedli jsme pod korunami letitých lip blízko záhrobce a udělali si hezkou chvilku. Čas příjemně plynul, zavoněla káva a ovoce ze zahrady, z usedlosti se mým očím předváděla čerstvě natřená okna (stavení jich prý má dvaadvacet).

Mikrofon jako by tu s námi byl jen tak mimochodem, rozhovor přátelsky a volně plynul, měli jsme si stále co povídat, čemu se smát a nad čím si povzdechnout. Naladěni na stejnou vlnu jsme chvílemi pobaveně sledovali rozdílné chování pudla Sebastiána a ještě neukázněného štěněte, maďarského ohaře - fenky Cirilly.

Čtěte také

Pro rodinu Žmolíkových a Cingrošových to byla spíš odpočinková chvíle, protože práce na bývalém statku nikdy nekončí. Uvnitř bude ještě třeba dokončit stavební úpravy, velký pozemek si také žádá své a dcera Karolína zanedlouho s radostí vykope brambory, které letos vypěstovala.

Chvíle v Hubojedech se jim prolnuly s koloběhem ročních období, které člověk na venkově vnímá bytostněji než ve městě. Váží si toho, že mohou pobývat ve stavení, které má v sobě duši předchozích obyvatel. A vyprávějí jejich příběh, z něhož se nejen tají dech, ale zároveň dodává pocit sounáležitosti s těmi, kteří tu byli před námi.

Vážíte si jejich odhodlání, toho, co dokázali, i když osud k nim nijak milosrdný nebyl.

Rajský zpěv za zvuků sekačky

Festival Hudba z ráje s koncerty klasické hudby i s přesahy do dalších žánrů, jako jsou swing nebo jazz (navíc často provázené mluveným slovem), začaly nultým ročníkem v roce 2017.

Umělecká ředitelka Karolína Cingrošová a ředitel Václav Žmolík, který většinu koncertů také moderuje, na festivalové koncerty zvali a zvou jak začínající umělce, tak i známé osobnosti, například houslistu Pavla Šporcla, kytaristu Lubomíra Brabce, harfenistku Kateřinu Englichovou, jičínský sbor Smetana, klavírístu Ahmeda Hedara, vokální kvarteto The Swings, basbarytonistu Daniela Klánského, klavíristku a varhanici Ludmilu Juránkovou, zpěvačku Báru Basikovou…

Čtěte také

„Bára Basiková je člověk, díky němuž nejspíš zpívám. Možná to bude znít jako klišé, ale prý jsem asi od svých čtyř let rodičům vždycky říkala, že budu „pěvačka". Myslela jsem napřed, že popová, protože jsem Báru obdivovala.

„Letos jsem ji přizvala na festivalový koncert v Újezdu pod Troskami, kde zazněly duety - a moc mě to potěšilo a doufám, že i posluchače, usmívá se Karolína, která po ukončení Pražské konzervatoře vystudovala operní zpěv na brněnské JAMU a hudební akademii Mozarteum v Salcburku.

Hostuje v Severočeském divadle v Ústí nad Labem, koncertuje a je dramaturgyní hudebního festivalu Hudba z ráje.

A otec Žmolík dodává, že na většině koncertů vystupují umělci, s nimiž mají přátelské vztahy a zatím se nestalo, že by někoho z nich museli přemlouvat: „O to víc si koncerty užíváme a o to víc si je užívají i všichni naši hosté. To je taková druhá, milá stránka festivalu Hudba z ráje. A doufám, že tu příjemnou atmosféru cítí i diváci, ať už jsou v přírodě, ve skalách, v kostelech nebo v divadlech.

Karolína Cingrošová si zpívá i na hubojedské zahradě. A aby nemarnila čas a tzv. zabila dvě mouchy jednou ranou, rozechvívá své hlasivky (třeba i na dvě hodiny) při sekání trávy na rozlehlém pozemku.

Čtěte také

„Myslela jsem si, jak jsem hrozně nenápadná a že můj zpěv není přes zvuk sekačky slyšet. Ale sousedi pak říkali, že to byl úžasný koncert. Tak jsem se dozvěděla, že zas tak nenápadná nejsem. Letos v dubnu jsme se sem s manželem Pavlem nastěhovali a už se nám nechce zpátky do Prahy. Zvažujeme, že tu zakotvíme napořád, uzavírá naše venkovské rozhlasové setkání Karolína Cingrošová.

Opodál se usmívá její maminka, hostitelka Petra Žmolíková, někdejší tajemnice v Laterně magice. Bez její laskavé péče, která vytváří zázemí všemu, co se kolem rodiny děje, by jen stěží všechno plynulo tak, jak má.

Obec Hubojedy jsou místní částí obce Mladějov. Název vypovídá o stravovacích návycích našich předků (byla to přezdívka pojídačů hub).

Čtěte také

První zmínku o obci najdeme v listině z roku 1372, kdy ji vlastnili vladykové z Hubojed, kteří sídlili na tvrzi nad nedávno obnoveným rybníkem Jordán, a lomničtí Valdštejnové.

Za třicetileté války byla vesnice značně poškozena. Tvrz však byla ještě v roce 1634 obývána - zpráva pochází z doby po smrti vévody Valdštejna, který Hubojedy ze svého daroval jičínským jezuitům. Ti tvrz vlastnili do roku 1688, pak sdílela osudy panství Samšina.

Název obce vznikl pravděpodobně podle charakteristické činnosti obyvatel. Mezi známé chalupáře Hubojed patří výtvarníci Renata a Martin Lhotákovi, herec Otto Lackovič a publicista a moderátor Václav Žmolík s ženou Petrou, dcerou Karolínou Cingrošovou (operní pěvkyní) a s jejím manželem Pavlem.

Spustit audio

Související