„Duše“ mottem letošní sezóny Bamberských symfoniků. Zahajovací koncert sezóny

5. duben 2024

Koncert Bamberských symfoniků pod taktovkou Jakuba Hrůši s duchovními skladbami současného významného českého skladatele a sbormistra Petra Fialy a dílem české národní klasiky Leoše Janáčka. Poslouchejte online 30 dní po dovysílání.

Leoš Janáček: Glagolská mše. Záznam z koncertního sálu v Bambergu dne 21. září 2023. Se skladatelem Petrem Fialou hovoří a pořad připravil Jan Hlaváč.

Sólisté:
Kristina Fialová (viola)
Kateřina Kněžíková (soprán)
Jarmila Vantuchová (mezzosoprán)
Eduard Martyniuk (tenor) 
Jan Šťáva (bas)
Christian Schmitt (varhany)

Český filharmonický sbor Brno – sbormistr Petr Fiala 
Bamberští symfonikové – řídí Jakub Hrůša

V září roku 2023 otevřeli svoji koncertní sezónu Bamberští symfonikové díly české hudby. Stabat Mater pro smíšený sbor, violu a orchestr z roku 2017 je od současného skladatele a zároveň sbormistra, zakladatele Českého filharmonického sboru Brno Petra Fialy, kterou původně dedikoval českému dirigentovi Jiřímu Bělohlávkovi.

Fiala za více jak 50 let svojí umělecké činnosti zkomponoval asi 200 skladeb jak komorní, tak orchestrální a vokální hudby. Doposud je aktivním sbormistrem tělesa, které před více než 30 lety také založil a přivedl na špičkovou mezinárodní úroveň.

Jedno z nejpozoruhodnějších děl duchovní hudby Glagolská mše Leoše Janáčka z roku 1926 stojí jako majestátný monument mezi díly všech období. Originální autorův hudební jazyk se v ní obešel bez imitací majestátního Bacha, patosu Beethovena nebo hravostí Haydna.

Skladba s tematicky orámovanými částmi a varhanním sólem v závěru navazuje v podstatě na strukturu tradičního ordinária od Kyrie po Agnus, není však zhudebněna v latině, ale ve staré církevní slovanštině z 9. století.

Záznam koncertu Bavorského rozhlasu nabízíme prostřednictvím rozhlasové výměny EBU.

autor: MgA. Jan Hlaváč
Spustit audio

Související