Dva pořady Českého rozhlasu získaly Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany

7. prosinec 2011

V pondělí 5. 12. 2011 proběhl XVIII. slavnostní večer Vládního výboru pro zdravotně postižené občany k Mezinárodnímu dni osob se zdravotním postižením.

V průběhu večera byly vyhlášeny výsledky soutěže o Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce, které nejlépe upozorňují na problematiku zdravotního postižení a bourají bariéry mezi světem „zdravých a nemocných“.
V rozhlasové kategorii se letos umístily dva pořady. Druhé místo obdržel pořad Michaely Smolařové z rozhlasového cyklu Dobrá vůle My si ještě zatancujem (ČRo 6 pro ČRo 2) a čestné uznání si odnesl pořad ČRo Olomouc Ivany Pustějovské a Radky Kvasničkové Hana Mösnerová – léčba Baziliškem aneb canisterapie z cyklu Ženský svět.


My si ještě zatancujem je příběh manželů Tušerových. Paní Tušerová po náhlém krvácení do mozku upadla do čtyřměsíčního kómatu. Postihlo ji ochrnutí, poruchy pohybové koordinace, artikulace a polykání. Lékaři považovali její stav za neměnný a návrat do normálního života za takřka nulový. Navzdory všem nepříznivým předpovědím jí dal novou šanci její manžel Luboš. Manželova čtyřiadvacetihodinová péče spolu s hipoterapií přinesly neuvěřitelné zlepšení zdravotního stavu paní Tušerové. Celý pořad si můžete poslechnout na rozhlas.cz/nabozenstvi.


Pořad Léčba Baziliškem aneb canisterapie představuje paní Mösnerovou, která zasvětila život psům a pomoci druhým, její smysluplnou práci. Je přesvědčivým vyprávěním o způsobech léčby mnoha dětských i dospělých pacientů pomocí psí energie, ale také o vděku člověčím i psím a jejich vzájemné lásce.

Ceny kromě premiéra Petr Nečase, který je zároveň předsedou Vládního výboru pro zdravotně postižené občany předávala také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková a ministr zdravotnictví Luboš Heger.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace