Edmund Stoiber

30. listopad 2006

Ministerský předseda Bavorska a předseda CSU Edmund Stoiber dal v minulých dnech obsáhlý rozhovor německému zpravodajskému časopisu Der Spiegel a z něho je možné vyčíst jisté posuny na německé politické krajině.

0:00
/
0:00

Hned v úvodu pan Stoiber definuje slovo konzervativní a říká: "Být konzervativní znamená stát v čele pokroku, tedy podporovat změny ve společnosti a neodmítat je jen proto, že jsou nové." Teprve potom dodává, že samozřejmě fundament konzervativců je postaven na humanismu a křesťanství.

Z rozhovoru vyplývá, že i CDU se posouvá pod vedením Angely Merkelové trochu doleva či přesněji řečeno do středu a CSU se začíná zase výrazněji zajímat o ekologii. Tento posun je evidentně motivován snahou oslovit nové voliče. K větší flexibilitě tlačí ale tyto tradiční strany hlavně globalizace, která je - jak sám pan Stoiber říká - pro nás velkou výzvou, ač nikdy není atraktivní, když naše společnost je nucena ke změnám, které musíme učinit pod tlakem zvenčí.

Edmund Stoiber říká: "My Evropané máme tradici se starat o zaměstnance i o životní prostředí. Jenže současně konkurujeme na světovém trhu zemím, které mají úplně jiné tradice a ty se s našimi vůbec nepřikrývají. Proto se ptám: Musíme skutečně akceptovat, že Číňané na naše auta dovážená k nim si připočítávají daň ve výši 25 procent, ale opačně tomu tak není? To podle mě není v pořádku. To samé platí i o duchovním vlastnictví. Není možné, aby některé země pravidla hry nedodržovaly a zneužívaly duchovní vlastnictví jiných."

Řešení vidí pan Stoiber jen v silnější roli Evropské unie, protože takové problémy už nemůže žádná země řešit sama a dokonce navrhuje, že v těchto otázkách by se měla Evropská unie spojit se Spojenými státy a i s Ruskem a proti těmto zemím zakročit u různých světových organizací jako je třeba Světová banka.

A třetí posun v obrazu bavorské CSU je evidentní i ve vztahu k sociálním otázkám. Edmund Stoiber v rozhovoru pro časopis Der Spiegel silně akcentuje pomoc dětem ze slabých sociálních rodin. Spoléhá na to, že v této otázce právě velká koalice může v Německu učinit velký pokrok a navrhuje povinná lékařská vyšetření, která by takovéto případy zavčas odhalila. Doslova řekl: "Stejná šance pro všechny děti je dnes ještě mnohem důležitější než dříve. Naše základní heslo pro příští léta klade důraz na tři věci: Děti, vzdělání a pracovní místa".

Právě do těchto oblastí chce CSU v následujících patnácti letech investovat nejvíce peněz. V investici do dětí a vzdělání vidí nejúčinnější odpověď na výzvu, kterou před nás postavila globalizace. Evropská společnost si už v tak silné konkurenci nemůže dovolit zanedbávat talenty, které jsou uloženy v dětech a musí je nejen rychleji odhalovat, ale hlavně jim věnovat mimořádnou péči a zaručit jim rozvoj.

Problém Evropy pak vidí pan Stoiber samozřejmě v tom, že my musíme neustále svazovat hospodářský růst se sociální zodpovědností, což země, s kterými jsme se v posledních letech dostali do konkurence, jako je například Čína, Indie či Brazilie, nemusí. Abychom v takovém nerovném boji obstáli, musíme být technologicky vyspělejší, a proto je třeba se tolik věnovat právě dětem a jejich vzdělávání. To je ovšem zase velice drahé a hospodářský růst je v Evropě zatím velice pomalý. Jediné, co se zatím v porovnání s minulým rokem v Německu podařilo, je zajistit nových 500 000 pracovních míst.

Totéž samozřejmě platí i o nás: investice do dětí a jejich vzdělání představuje největší kapitál v tzv. investiční splečnosti, do které se transformovala tzv. výkonnostní společnost druhé půlky minulého století.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio