Egypt se obává dalších útoků proti křesťanské menšině

3. leden 2011

Egyptské úřady výrazně posílily bezpečnost kolem kostelů. Koptové, představující největší křesťanskou církev v zemi, totiž mají tento týden Vánoce. Při útoku na jeden z jejich kostelů teroristé na Nový rok zabili 22 lidí a skoro stovky dalších zranili. Káhira se obává, že další útoky mohou následovat. Pachatele masakru v Alexandrii se zatím nepodařilo vypátrat, policie pouze kvůli výslechům drží sedm lidí.

Prezident Mubarak útok odsoudil a v televizi řekl, že je dílem cizinců, kteří se pokoušejí udělat z Egypta nové útočiště teroristů.

Křesťané vládu obviňují, že pro jejich bezpečnost dělá málo. Už dva dny trvají násilné protesty nejen v Alexandrii, ale také v Káhiře. Policie tedy čelí křesťanským nepokojům, zároveň ale neprodyšně uzavřela desítky kostelů kvůli jejich bezpečnosti. U křesťanských objektů nesmějí parkovat auta a bezpečnost do nich pouští pouze zkontrolované osoby.

Křesťané tvoří v Egyptě desetinu populace a dlouhodobě si stěžují na diskriminaci. K napětí přispívají i hrozby muslimských extremistů ze zahraničí. Ti tvrdí, že křesťané v Egyptě zadržují několik žen, které kvůli útlaku přestoupily na islám a chtějí křesťanskou komunitu opustit.

„Jde o to, že dvě ženy koptských duchovních se chtěly rozvést. Protože toho s požehnáním církve nemohly dosáhnout, rozhodly se, že přestoupí na islám a tím se vymaní z moci manželů. To koptská církev nepovolila. Poté se začaly šířit zvěsti, že jsou drženy v zajetí. Toho se chopili radikálové a stalo se to i záminku pro útok na irácké křesťany,“ vysvětluje zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Spustit audio