Egyptská agentura: U kostela zabíjeli teroristé ze zahraničí

1. leden 2011

Strůjci nočního teroristického útoku v egyptské Alexandrii nejspíš pocházejí ze zahraničí. S odvoláním na bezpečnostní zdroje to uvádí egyptská agentura MENA. Výbuch u koptského kostela už připravil o život nejméně 21 lidí a desítky dalších zranil. Podle policie nejspíš vraždil sebevražedný atentátník. Egyptským křesťanům nedávno hrozila násilím teroristická síť al-Káida působící v Iráku.

Auto naplněné výbušninami vyletělo do vzduchu asi 40 minut po půlnoci. Věřící koptské církve právě vycházeli z kostela po novoroční mši. Svědkové uváděli, že stát se to ještě o pár minut později, bylo by obětí daleko více.

Egyptská policie předpokládala, že by se křesťanská menšina mohla stát poslední noc roku terčem extremistů a předem posílila hlídky. Masakr už ale v noci vyústil v pouliční střety křesťanů s muslimy. Křesťané začali policisty i kolemjdoucí muslimy napadat s tím, že se o jejich bezpečnost nikdo nestará.

Podobné srážky Egypt zažil i v uplynulých měsících. Záminkou k hrozbám na adresu egyptských křesťanů byl nejasný osud dvou Egypťanek. Jde o ženy křesťanských kněží, které se chtěly vymanit násilnickým manželům. Koptové ale rozvody nepovolují a tak se ženy pokusily z křesťanské komunity uniknout přestoupením na islám. V tu chvíli se po nich slehla zem.

Muslimští extremisté tvrdí, křesťané v Egyptě drží obě ženy proti jejich vůli. S tímto zdůvodněním také teroristé před dvěma měsíci zaútočili na kostel v Bagdádu, kde zahynulo sedm desítek lidí.

Křesťané představují zhruba deset procent z téměř 80 milionů obyvatel Egypta. V minulosti hrozila útoky proti egyptským křesťanům teroristická síť al-Káida z Iráku. Oficiální zdroje v Káhiře už také dnes ráno tvrdily, že stopy k nočnímu masakru vedou ze zahraničí.

Spustit audio