Ekologická vozovna tramvají nebo brněnský lesopark vyhráli letošní Adapterra Awards

4. listopad 2023

Adapterra je slovní hříčka, ve které se ukrývají slova: přizpůsobení a země. Stejně se pak jmenuje celorepubliková soutěž, kterou už popáté vyhlásila ekologická Nadace Partnerství. Cílem je najít lidi, kteří vymysleli a uvedli v život systém opatření, která nás mají připravit na extrémní výkyvy počasí v podobě sucha, veder, náhlých změn teplot nebo bleskových povodní.

Podobných projektů je u nás už teď poměrně dost, mohou se stát inspirací pro každého z nás. Vítězové letošního ročníku Adapterra Awards byli tento týden slavnostně vyhlášeni v Praze.

Čtěte také

V kategorii Náš domov vyhrál Green Port Strašnice, kde se investorovi JRD Development podařilo vybudovat kvalitní projekt se zaměřením na udržitelnost. Kromě rekuperace bylo kladně hodnoceno zadržování dešťové vody a její využití pro zálivku či práce s povrchy k umožnění zasakování vody.

V kategorii Volná krajina si prvenství odnesla Permafarma Jagava Tomáše Fraňka za vzácný příklad využití progresivních metod ekologického zemědělství s akcentem na ozdravení chemizací zničené půdy.

Čtěte také

V kategorii Pracovní prostředí vyhrála modernizace tramvajové vozovny Slovany v Plzni, kde se povedlo vytvořit největší zelenou střechu v republice a zadržovat dešťovou vodu, se kterou pak umývají tramvajový vozový park.

A v kategorii Zastavěná území si vavříny odnesli autoři obnovy lesoparku Čertova rokle v Brně-Lesné za snahu o vytvoření stabilních, vícegeneračních a druhově pestrých porostů. Dvě ceny získalo také středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr v Praze za ukázkový systém hospodaření s vodou.

Za finalisty se s Naturou vydala Markéta Ševčíková, poslechněte si v audiu.

Spustit audio

Související