Elektrický impulz do srdce dělá zázraky. Lékaři budějovické nemocnice léčí arytmii revoluční metodou

26. říjen 2022

Rychlejší, bezpečnější a úspěšnější je nová metoda léčby srdeční arytmie, kterou zavedlo kardiocentrum nemocnice v Českých Budějovicích. Neinvazivní zákrok dosud postoupilo 150 pacientů, a jak uvádí vedoucí lékař arytmologie Alan Bulava, zkušenosti jsou zatím stoprocentně kladné.

Metoda je revoluční v tom, že k léčbě fibrilace srdečních síní využívá úplně jinou energii. „Doposud jsme používali takzvanou radiofrekvenční energii, což si můžeme představit jako střídavý proud, který se pouštěl do tkáně a zahříval ji, takže došlo v podstatě ke spálení,“ popisuje Alan Bulava.

Místo toho nyní lékaři tkáň vystaví velkému napětí, využívají pulzní elektrické pole. „To napětí je zhruba kolem dvou tisíc voltů a ten impulz je časovaný, velice krátký, v řádu mikrosekund, a má určitý specifický tvar. Samozřejmě se to zkoušelo velmi dlouho, než jsme našli pulz, který arytmii vyléčí,“ dodává lékař.

Ablace pulzním elektrickým polem se provádí pomocí speciálních katetrů, které se zavádějí do srdce. Lékaři napíchnou tříselné žíly pacienta drobnou Jehličkou a zavedou vodič, který přivede katetr až k cílové tkáni v srdci. Nová metoda je podle Alana Bulavy účinnější a trvanlivější.

Českobudějovičtí lékaři zatím využívají pulzní elektrické pole se stoprocentní úspěšností. „Stoprocentní úspěšnost je určitě v té akutní fázi, kdy máme katetr v srdci a můžeme zhodnotit účinek toho, co jsme udělali. Samozřejmě důležité je i to, aby úspěšnost zůstala v odstupu nějakého času. To, co zůstane do druhého, třetího dne, je vlastně potom už permanentní,“ podotýká Alan Bulava.

Čtěte také

Doplňuje, že v minulosti se polovina pacientů vrátila s klinickými potížemi. „Problém prostě nebyl tou předchozí energií ošetřený dokonale. S novou metodou věříme, že takových pacientů, kteří se budou vracet, bude minimum. Určitě se někteří vrátí, protože žádná medicínská technologie není stoprocentní, ale procento opakovaných zákroků by mělo být nízké,“ komentuje lékař.

Mnoho lidí se dokonce může z arytmie vyléčit úplně. „Samozřejmě potom hodně záleží i na nich, protože fibrilace srdečních síní je spojená s nezdravým životním stylem. Je důležité, jak se sám pacient bude chovat,“ dodává Alan Bulava.

A jaká že je tedy prevence srdeční arytmie? Zdravý životní styl v čele se střídmou stravou, nekuřáctvím a rozumným pohybem. Pacienti by se měli vyvarovat i prohřešků ve formě nadměrné konzumace alkoholu. Pořádný večírek dokáže u lidí středního a vyššího věku podle Alana Bulavy arytmii i spustit.

Celý rozhovor s vedoucím lékařem kardiocentra Nemocnice České Budějovice Alanem Bulavou o srdeční arytmii a její léčbě si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související