Eran Riklis: Ve svých filmech chci ukázat, že Izraelci a Palestinci mají společnou naději

4. říjen 2019

Režisér Eran Riklis (65) se narodil v Jeruzalémě a vyrůstal v Kanadě či Brazílii. Účastnil se jomkipurské války. Miluje hudbu, ale v Izraeli a také v Anglii studoval film. „Vyrůstal jsem v různých kulturách, na věci se tedy nedívám jen z lokální perspektivy. Dokážu respektovat i nepřátele,“ řekl ve Vizitce, kam ho pozvala Markéta Kaňková.

První kameru dostal už jako kluk od táty. Když mu bylo jedenadvacet, rozhodl se, že natočí film podle knížky Přelet nad kukaččím hnízdem, s níž ho seznámila jeho učitelka angličtiny. Pak se ale dozvěděl, že snímek už autora má. S Milošem Formanem se host vltavské Vizitky, izraelský režisér Eran Riklis, prý nakonec poznal osobně.

Během čtyř dekád natočil rodák z Jeruzaléma tři desítky celovečerních filmů. Do Prahy přijel jako host Festivalu izraelského filmu Kolnoa (2. - 6. 10. 2019), kde osobně představil snímky Úkryt (2017) a Olivovník (2012). Oba jsou, podobně jako zbytek jeho filmografie, geograficky zasazené do oblasti, jíž dlouhodobě zmítá izraelsko-palestinský konflikt. Eran Riklis se přesto za politického režiséra nepovažuje. Pomocí filmů chce primárně vyprávět příběhy konkrétních lidí.

Vyprávím příběh o úctě k lidem

„Politická filmařina je nebezpečná. Nechci kázat, nechci lidem říkat, co si mají myslet. Vyprávím stále stejný příběh o úctě k lidem, o úctě k životu. Zní to prostě, ale není to jednoduché, protože ve světě úcta často schází,“ vysvětuje.

Eran Riklis při natáčení filmu Olivovník (Zaytoun)

V Praze uvedený Olivovník o málo pravděpodobném porozumění mezi dvanáctiletým palestinským uprchlíkem a izraelským pilotem sestřeleným na začátku 80. let nad Bejrútem je druhým Riklisovým snímkem o Libanonu. Právě s tímto severním sousedem má Izrael velmi komplikovaný vztah.

Je pravda, že obě strany toho někdy mají dost, že nevěří v nadějnou budoucnost. Já chci ale ukázat, že i Izraelci a Palestinci ji mohou mít.

Plakát k filmu Olivovník (Zaytoun)

Scénář ke snímku Olivovník se Riklisovi původně nezamlouval a k jeho realizaci došlo až několik let poté, kdy ho režisér vrátil důkladně opoznámkovaný americké produkční společnosti. „Nakonec se ke mně ten text vrátil od producenta oscarového filmu Králova řeč, to už jsem nemohl odmítnout,“ usmívá se Eran Riklis.

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Eran Riklis mluvil i o tom, jak na jeho filmy reaguje izraelské a zahraniční publikum, anebo o angažmá Moniky Bellucci a Bena Kingsleyho. Oba si zahráli v nejnovějším snímku Spider In the Web o stárnoucím agentovi zpravodajské služby Mosad.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.