Evakuace izraelských osad z pásma Gazy

16. srpen 2005

Přestože většina světových i našich médií tvrdila, že odsun izraelských civilistů z pásma Gazy začal v pondělí, ve skutečnosti v té době probíhal už řadu dní a své domovy v osadách do té doby vyklidila celá třetina obyvatel. Bylo všeobecně známo, že od nedělní půlnoci bude pobyt v oblasti nezákonný.

Ti, kdo neodejdou, však riskují, že nuceným vystěhováním přijdou o majetek a ztratí nárok na třetinu vládního odškodnění. Všechna izraelská média se však s odvoláním na armádní a zpravodajské zdroje shodují, že převážná většina osadníků odejde dobrovolně.

Odsun už například proběhl na severu Západního břehu Jordánu, kde se ruší čtyři převážně světské osady. Dvě z nich jejich obyvatelé vyklidili dobrovolně a před termínem do pondělního večera. V pásmu Gazy je situace dramatičtější, protože tamější osady obývají hlavně ortodoxní odpůrci stažení. I tam už ale odešla většina rodin z nejsevernější části.

Připomeňme si ale fakta. Celkem má být vyklizeno 21 osad v pásmu Gazy a 4 na Západním břehu Jordánu, které dohromady obývá asi 9.100 lidí. Na jejich odsun dohlíží 42.000 vojáků a policistů, kteří jsou rozmístěni v šesti kruzích. První kruh tvoří týmy, které pomáhají se stěhováním jednotlivým rodinám. Druhý kruh má zabránit, aby se k osadníkům dostali pravicoví aktivisté. Třetí a čtvrtý kruh mají chránit osadníky i jejich armádní pomocníky před případnými palestinskými útoky. Pátý kruh dohlíží na to, aby aktivisté nepronikli do pásma Gazy, a poslední šestý má na starosti dopravní kontrolu, tedy zátarasy a blokády na přístupových cestách. Podle neoficiálních zdrojů existuje ještě jeden, takzvaný "nulový kruh", o kterém nikdo nechce mluvit a který má nastoupit v případě nepředvídaných násilností.

Na bezpečnost odcházejících osadníků mají dohlížet také palestinské bezpečnostní složky. Palestinská samospráva jich v pásmu Gazy údajně rozmístila asi 7.500. Palestinští policisté vyzbrojení kalašnikovy mají nejen zabránit případným teroristickým útokům, ale také spontánnímu nájezdu Palestinců na opuštěné osady. Až do ukončení odsunu by se příslušníci palestinských bezpečnostních sil neměli k osadám přiblížit víc než na 300 metrů.

Osadníci dostanou od vlády kompenzaci, která bude záviset na velikosti rodiny, majetku a půdy, ale také na počtu let, které v osadě strávili. Za každý rok by měla rodina získat v přepočtu asi tisíc dolarů, k tomu průměrně asi pět arů půdy a zhruba 900 dolarů za metr čtvereční opuštěné obytné plochy; průměrná pětičlenná rodina tak podle odhadů získá okolo 300.000 dolarů, ale může to být i dvakrát tolik. Celkově vláda na odškodnění vyčlenila asi 930 milionů dolarů. Osadníci mohou odejít buď do provizorního bydliště v pronajatém bytě, domku nebo karavanu, nebo vyinkasovat vládní náhradu v plné výši a postavit si dům, kde sami chtějí. Domy, které osadníci vyklidí, by podle dohody s Palestinci měly být srovnány se zemí, ale oficiální rozhodnutí zatím ještě nepadlo.

Z přibližně 1.500 rodin určených k evakuaci jich zatím s dobrovolným odchodem v termínu souhlasilo asi 900, tedy více než polovina. Jakou formu protestu mají v úmyslu ti ostatní, bude jasnější ve středu, kdy mají vojáci zahájit násilné stěhování těch, kteří neuposlechnou. Nepůjde však o skutečné násilí; ministr obrany Šaul Mofaz vojáky vyzval k maximální citlivosti a porozumění pro situaci osadníků. Nejodbojnější je část obyvatel největší osady v pásmu Gazy Neve Dekalim, kde už dnes došlo k potyčkám s vojáky a několik desítek osob bylo zatčeno. Podle armádních představitelů do Gazy navzdory přísným opatřením proniklo asi 5.000 izraelských pravicových aktivistů. Vážnější potíže by mohly nastat v případě, že by některý izraelský extremista neuváženě vystřelil po příslušníkovi armády, ale obecně se ozbrojené protesty neočekávají. Druhým zdrojem problémů mohou být palestinští teroristé. Analytici předpokládají, že organizace Hamas se vzhledem k svým politickým a mocenským ambicím útoků zdrží, ale není jisté, co plánují ostatní skupiny, zejména Islámský džihád.

Palestinci začali oslavovat už v pátek. Radikálové a teroristická hnutí považují stažení Izraelců za vítězství svého ozbrojeného boje a výsledek teroristických atentátů. I proto premiér Ariel Šaron ve svém pondělním projevu v televizi zdůraznil, že evakuace osad není projevem slabosti, ale síly, a že jde o jednostranný krok, ke kterému se rozhodl pod vlivem nové reality v Izraeli, celém regionu i ve světě.

Ministerstvo obrany by chtělo vyklizení všech 25 osad dokončit nejpozději do 4. září, ale armáda v úterý ráno vyjádřila naději, že se to podaří během 10 dnů. Bude to pouhý rok a půl poté, co premiér Šaron tento odvážný plán poprvé zveřejnil a navzdory mnoha zdánlivě nepřekonatelným překážkám dovedl až k samotné realizaci.

Spustit audio