Evžen Holeček pomáhá drogově závislým jako streetworker

9. říjen 2015

Drogy začal brát Evžen Holeček ve čtrnácti a po deseti letech přešel na heroin. Ze závislosti se ale dokázal vymanit – i kvůli vážným zdravotním problémům a narození dcery. Poté začal jiným drogově závislým lidem pomáhat jako streetworker pražského střediska Drop in.

Evžen Holeček chodí do problematických lokalit a varen. Jako bývalý drogově závislý má lepší přístup a důvěru této komunity. Vyměňuje narkomanům stříkačky a pomáhá s přechodem na metadon. Poskytuje také základní zdravotní i psychosociální podporu a v případě zásadních problémů zprostředkovává profesionální pomoc.

Nejtěžší je prý změnit princip myšlení drogově závislých. Nesnaží se je přemluvit, ale pomoci jim vlastním pozitivním příkladem. Evženovi samotému nejvíc pomáhá vědomí, že se musí postarat o svoji dceru, kterou dostal svěřenou do péče. A vidina možného kontaktu s dětmi nebo rodinou je prý pro narkomany tou nejlepší možnou motivací.

Na jejich proměně má Evžen Holeček nemalou zásluhu. „Hromada těch starejch feťáků se doma zabíjela jedama, který si sami uvařili. Teď chodí na metadon, žijou normálně, znovu se stýkají s dětmi, s rodiči, chodí do práce. To mi dává fajn pocit,“ říká Evžen Holeček o své motivaci.

Spustit audio