Expedice: Cesty prošlých a nespotřebovaných léků

17. září 2022

Nevyužité léky a léčiva po expiraci odnášíme do lékáren, ale netušíme, co se s nimi děje dál. Jak probíhá jejich zpracování? Likvidují se ve spalovnách, nebo speciální cestou jako nebezpečný odpad? Do jaké míry jsou léčiva po expiraci nebezpečná? V jaké formě je máme do lékáren vracet a proč mezi takto odevzdávaná léčiva nepatří potravinové doplňky?

Expedice tentokrát míří do světa léků a léčiv, ale zaměří se především na dobu jejich využití, expiraci a následnou likvidaci. A bude hledat odpovědi na spousty otázek: kam putují prošlé a nespotřebované léky, kapky, sirupy a masti, které odevzdáváme v lékárně? Jak doma léky správně skladovat, aby se nezměnilo jejich složení a následně i účinnost? Jak nevyužité a prošlé léky odevzdávat - nechávat je v původních obalech, nebo je naopak obalů zbavit? Jak dlouho po uplynutí expirace je lék ještě použitelný a účinný a proč je nutno některé léky neschovávat vůbec a vrátit je do lékárny okamžitě? A co mezi léky a léčiva, která v lékárnách vracíme, určitě nepatří?

Expedici povedou doc. PharmDr. Radim Kučera Ph.D., proděkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a lékárnice a mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.