Ferdinand I. Habsburský: Plodný Španěl na českém trůně. S manželkou měl 15 dětí

Ferdinand I. se narodil ve Španělsku a dětství strávil na dvoře dědečka, krále Ferdinanda II. Aragonského. Jeho otec Filip Sličný totiž zemřel, když byl Ferdinandovi sotva rok a matku Johanu (známou jako Johana Šílená) poté postihla duševní choroba. Kromě přísné katolické výchovy se rakouskému arcivévodovi jakožto osobnímu žákovi holandského myslitele Erasma Rotterdamského dostalo i dávky humanismu a náboženské tolerance.

V bitvě u Moháče zemřel u nás vládnoucí Ludvík Jagellonský a nezanechal po sobě žádné potomky. A protože Ferdinandovou manželkou byla Ludvíkova sestra Anna Jagellonská, vznesl arcivévoda rakouský na základě předchozích dohod nárok na český i uherský trůn. 23. října roku 1526 ho český sněm jednomyslně zvolil králem. Tímto okamžikem začala bezmála 400letá habsburská vláda nad českými zeměmi.

Letohrádek jako dar z lásky

Se svou ženou, kterou miloval a nechal pro ni postavit Letohrádek královny Anny na Pražském hradě, zplodil Ferdinand I. celkem 15 dětí. Kromě dvou se všechny dožily dospělosti, včetně Maxmiliána II., následníka českého i uherského trůnu a budoucího císaře Svaté říše římské.

Pokud vás zajímá, jak se stalo, že tulipány rostly dřív v Praze než v Holandsku, a za čím vším ještě stojí jméno prvního Habsburka na našem trůnu, poslechněte si Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související