Festival duchovní hudby svaté Cecílie slavil v Ústí nad Orlicí už 20 let

24. říjen 2015

Sbory i varhaníci z celé republiky naplnili hudbou děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí. Festival duchovní hudby Cecilské hudební jednoty tady oslavil už svůj dvacátý ročník. Sama jednota ale existuje ve městě už více než 200 let. Jejím členem tady byl například na konci 19. století i mladý houslový virtuóz Jaroslav Kocian.

Na dopolední zkoušku se přišel podívat i děkan kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí Vladislav Brokeš. Vzhledem ke svému věku a pouze desetileté službě v Ústí nad Orlicí nepamatuje založení Festivalu duchovní hudby svaté Cecílie. Je však velice rád, že smíšený chrámový sbor svaté Cecílie – patronky hudebníků, básníků a zpěváků, u nich v kostele zpívá a také se podílí na organizaci tohoto festivalu. Letošního ročníku se zúčastnilo několik sborů i varhaníků z celé republiky.

Sbormistryně chrámového sboru Cecilské hudební jednoty v Ústí nad Orlicí Cecilie

Cecilie Pecháčková je umělecká vedoucí smíšeného pěveckého sboru při děkanském kostele Nanebevzetí panny Marie a s úsměvem řekla, že její jméno Cecílie nemá s Cecilskou jednotou nic společného, dali jí ho rodiče a Cecilská jednota tady byla o mnoho let dříve.

Jubilejní 20. ročník Festivalu duchovní hudby svaté Cecílie v Ústí nad Orlicí

Zajímavostí je, že sbor se skládá ze zpěváků různého věku, výjimkou nejsou ani malé děti. Na to sbormistryně říká, že oni si takto vychovávají dorost, většina těch slečen a mladých mužů, kteří dnes ve sboru zpívají, takhle začínali, když třeba neuměli ještě ani číst.

Historie smíšeného sboru svaté Cecílie v Ústí nad Orlicí

Sbor vznikl už v roce 1803 při místním kostele, takže oslaví letos už 212 let. Oslavy se konají vždy v listopadu na svátek svaté Cecílie.

Kde vystupovali zpěváci sboru

Vystupují pravidelně v kostele na mších, na festivalech, ale předvedli své umění také na Národní pouti do Svaté země v Izraeli, nebo v Hradci Králové na oslavě výročí Královéhradecké diecéze.

Repertoár na letošní Festival duchovní hudby

Ten se odvíjel od letošního vyhlášeného výročí eucharistie. Takže se zpívá o Kristu v eucharistii, na to je zaměřená i odpolední bohoslužba, kde všechny sbory zpívají dohromady.

Varhaníci

Festival duchovní hudby svaté Cecílie není jen přehlídka sborů. Letos vystupuje 5 varhaníků, a právě dvě varhanice, které hrají při děkanském kostele v Ústí nad Orlicí, byly přítomné a během natáčení reportáže jsou v pozadí slyšet. Jsou to Alžběta Kubátová a Kateřina Filková. Varhanice Kateřina Fiklová se přihlásila do sboru Cecilské jednoty na inzerát, že sbor hledá varhaníka. Sama studovala zpěv a až v šesté třídě začala hrát na varhany. Na vystoupení se velmi těšila a prozradila, že bude hrát Tokátu a la rumba od Petera Plaňovského.

Spustit audio