Filmová stodola Slavonice Festu se zaplnila do posledního místa. Snímek Dvě slova jako klíč na diváky zapůsobil

5. srpen 2023 08:20

Dvě slova jako klíč, to je název nového filmu režiséra Dana Svátka, který viděli návštěvníci Slavonice Festu. Příběh o odpuštění a smíření uvnitř sebe sama vznikl podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka. Oba tvůrci už na filmový festival do Slavonic kdysi zavítali při uvedení snímku Úsměvy smutných mužů. A stejně jako tehdy je i tentokrát přivítala filmová stodola zaplněná do posledního místa.

Ještě před začátkem projekce Josef Formánek diváky naladil zvukem tibetské mísy a svým autorským čtením. V románu i ve filmu se odehrávají příběhy o vztahu rodičů a dětí, kteří k sobě po letech hledají cestu. Spolu s nimi se diváci ocitnou například v indickém Váránasí, v indonéské džungli, na břehu Baltského moře nebo v Himalájích.

Spisovatel Josef Formánek připustil, že některé události a postavy jsou autobiografické. „V pasáži spisovatele a v pasáži Tomáše je to velmi autobiografické. Víc už k tomu nechci říkat, protože se o tom těžko mluví. Místo toho radši pozvu diváky do kina, aby se na film podívali a udělali si obrázek,“ komentoval.

Diváci ve Slavonicích snímek odměnili dlouhým potleskem. „Velmi hluboké téma, těžko se mi o tom teď hned mluví.“ „Hodně mě to zasáhlo, myslím, že je to hluboký film, který asi potřebuje nechat chvíli uležet.“ Nádherné a zaplať pánbů za takové filmy v dnešní době,“ reagovali bezprostředně po projekci.

Režiséra Dana Svátka vřelé přijetí filmu potěšilo. Chtěl totiž přenést na diváky hlavní motiv Formánkovy knížky. „To, že nejdůležitější v životě jsou vztahy k našim blízkým, k rodičům, dětem. Aby se po zhlédnutí člověk zamyslel, jestli náhodou nemá nějaké vztahy v rodině nevyřešené, jestli nemůže udělat něco pro jejich narovnání, protože pak už může být pozdě a je to velká škoda,“ vysvětlil.

Film Dvě slova jako klíč se bude na Slavonice Festu promítat ještě jednou v sobotu. Vidět ho ale diváci mohou už také v českých kinech.

Spustit audio

Související