Filmové novinky

19. únor 2002

Na co jít do kina? O přízeň diváků se tento týden uchází tři nové, žánrově rozmanité snímky Čistá duše, Černý jestřáb sestřelen a Pařba. Zde jsou krátké upoutávky, které jsme pro vás připravili.

První film se jmenuje Čistá duše . Psychologický snímek je inspirován skutečným příběhem Johna Forbese Nashe ml., nositele Nobelovy ceny za ekonomii. Na vysoké škole učinil tento talentovaný matematik převratný objev, který zahájil dráhu jeho profesní kariéry. Bohužel je u něj později diagnostikována paranoidní schizofrenie. Úspěšnost složité léčby závisí na tom, zda pacient bude spolupracovat, a tak záleží především na něm, jestli se rozhodne vyléčit a opět se vypracovat mezi absolutní světovou špičku. V režii Rona Howarda můžeme zhlédnout vynikající herecký výkon Russella Crowea. Působivý snímek Čistá duše získal osm nominací na Cenu Akademie.

z filmu Čistá duše

Černý jestřáb sestřelen je název dalšího filmu, který má premiéru v tomto týdnu. Válečné drama nás zavede do Somálska, kde v říjnu v roce 1993 zuří občanská válka. Snímek vychází ze skutečných událostí, které se odehrály během mírové operace OSN. Stovka vojáků měla najít a zajmout dva velitele armády Mohameda Farraha Aidida. Při akci však byly sestřeleny dva vrtulníky, a tak se pečlivě naplánovaná akce během několika minut zhroutila v největší peklo, jaké američtí vojáci zažili. Režisér filmu Ridley Scott byl nominován na Oskara za nejlepší režii, produkci měl Jerry Bruckheimer. V hlavních rolích hrají Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore a Sam Shepard.

Premiérový trojlístek uzavírá drsná komedie Pařba , jejíž název zcela vystihuje pointu příběhu. Jason má v den svých osmnáctých narozenin získat velký majetek, ale s podmínkou, že se bude chovat zodpovědně. Při jeho mejdanovém stylu života je to však téměř nesplnitelný úkol.

Rozmanitá nabídka, co říkáte? Ale ať už dáte přednost válečnému či psychologickému dramatu, nebo se chcete pobavit u bláznivé komedie, přejeme vám hezkou zábavu.

Spustit audio