Finanční úřady nečekají do konce roku žádné velké fronty. Na začátku ledna se to ale nejspíš změní

28. prosinec 2023 08:44

Finanční úřady v Královéhradeckém kraji mají dnes ještě otevřeno v běžných úředních hodinách, zítra ale už jen do 12:00 hodin. Co všechno je potřeba do konce roku stihnout a co nás čeká na začátku nového roku? Začne platit novela zákona, která mění podmínky daně z nemovitosti. A právě přiznání k dani z nemovitosti bude potřeba podat do konce ledna. 

Souhrn toho nejdůležitějšího, co nás na finančních úřadech čeká, má připravený redaktor Tomáš Lörincz.
Konec kalendářního roku neznamená pro běžného člověka žádnou zátěž, pokud jde o povinnosti vůči finančním úřadům.

Čtěte také

Podnikatelé a firmy ale musí do konce roku stihnout podat měsíční nebo čtvrtletní přiznání k dani z přidané hodnoty, což je záležitost běžná každý měsíc nebo každého čtvrt roku a navíc se podává elektronicky, takže na úřadech se nejspíš žádné fronty tvořit nebudou.

Hned od ledna to ale bude možná jiné, že?
Jeden zásadní termín se týká zase podnikatelů, přesněji osob samostatně výdělečně činných. Pokud někdo podniká a chce se přihlásit do takzvaného paušálního režimu - ten umožňuje platit paušální daň i částku za zdravotní a sociální pojištění bez nutnosti podávat jakákoli další přiznání - má čas jen do 10. ledna, později už to pro kalendářní rok 2024 nepůjde.

Částka, kterou takový člověk zaplatí, se také od ledna zvyšuje zhruba o tisíc korun na necelých sedm a půl tisíce měsíčně, v tom je tedy jak už jsme říkali daň, zdravotní i sociální pojištění.

Čtěte také

A čekají nějaké novinky i toho, kdo nepodniká?
Jedna novinka tu hned zkraje roku je - novela daně z nemovitostí jednak výrazně zvyšuje sazby téhle daně, takže každý, komu chodí složenka, se musí podle finančních úřadů připravit na to, že bude na téměř dvojnásobnou částku než dříve. A nově se bude platit daň třeba i za samostatně stojící garáž bez ohledu na to, že ji majitel jako garáž nevyužívá a má v ní třeba uskladněné dřevo na topení nebo cokoli jiného.

Jinou sazbu budou mít i pozemky se stavebním povolením, víc tedy zaplatíme za pozemek ještě předtím, než na něm třeba začneme stavět. Podat daň z nemovitosti je přitom potřeba do konce ledna a protože novinek je v téhle oblasti víc, budou finanční úřady už od začátku ledna připravené na to, aby lidem na přepážkách s daňovým přiznáním pomohli.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související