Francouzská bezpečnostní opatření neskončí před 11. květnem, oznámil Macron

14. duben 2020

Málokterý projev byl v novodobé francouzské historii tak očekávaný, jako včerejší televizní vystoupení Emmanuela Macrona. Těmito slovy francouzský list Le Monde otevírá článek o projevu prezidenta ke krizi. Čísla sledovanosti zatím nejsou dostupná, minulou prezidentovu řeč ale sledovalo 35 milionů diváků – tedy každý druhý Francouz.

Čtěte také

Macron v televizi oznámil, že mimořádná bezpečnostní opatření potrvají ve Francii ještě nejméně měsíc. Až do 11. května tam proto bude platit omezený režim vycházení, se kterým souvisí zavřené obchody a velmi omezený provoz podniků.

Francouzská vláda chce také ještě před uvolněním pravidel otestovat reprezentativní vzorek populace na nemoc covid-19. Po včerejším projevu je jasné, že se klasická výuka na francouzských univerzitách obnoví až na podzim. Naopak ostatní školy by se mohly otevírat postupně už během května a června. Přednost dostanou jesle a mateřské školy.

Francouzští provozovatelé restaurací, hotelů a barů zatím nemají vůbec žádnou vyhlídku, kdy by mohli obnovit provoz. Emmanuel Macron taky přiznal, že Francie na epidemii nebyla dobře připravená. Omluvil se i za chybějící ochranné pomůcky pro zdravotníky a hasiče.

Británie? 

Uvolnění karanténních opatření už teď promýšlí snad všechny evropské vlády. Britský The Daily Telegraph ale upozorňuje, že aspoň v Británii si část obyvatel rušení vládních nařízení nepřeje. Politici lidem několik týdnů neustále zdůrazňovali, proč je třeba zůstat doma.

Čtěte také

Vlády ale budou muset jednoho dne vysvětlit, že je volný pohyb už zase bezpečný. Přesvědčit vystrašené obyvatele bude zřejmě těžší, než si kterákoliv vláda uměla představit.

Britská vláda se tak podle Telegraphu stává obětí vlastního úspěchu. Obyvatelé Spojeného království se totiž ke karanténě postavili ještě zásadověji, než vláda čekala. Zákazníci například donutili řetězec McDonald's, aby uzavřel své provozovny. Vládní opatření přitom tak přísná nebyla.

Slovenští studenti v Česku?

Slovenský server Aktuality.sk se zabývá situací mladých Slováků, kteří studují na českých univerzitách. Mnozí totiž netuší, kdy se přes zavřené hranice dostanou zpátky do studentských měst. Ještě větší míru nejistoty zažívají slovenští studenti, kteří se na české vysoké školy teprve hlásí.

Čtěte také

Například brněnská Masarykova univerzita uchazečům ze zahraničí rozeslala e-mail s tím, že jim nemůže garantovat vstup do České republiky. Na uchazeče o studium se totiž nevztahují nová pravidla přeshraničního pohybu, která v úterý vstupují v platnost.

Turecko posílá stovky uprchlíků ze Sýrie k hranicím Evropské unie, informuje německý kanál Die Welt. Turecká armáda v minulých dnech spálila stany, ve kterých někteří uprchlíci u syrské hranice přežívali. Zhruba dva tisíce Syřanů pak turecké autobusy zadarmo převezly do Izmiru ke břehům Středozemního moře.

Vláda v Ankaře tak chce podle kanálu Die Welt donutit Evropskou unii, aby dávala Turecku víc peněz za zadržování uprchlíků. Uprchlické tábory na řeckých ostrovech jsou ale už teď přeplněné.

Víc v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , Ladislav Dvořák , lup
Spustit audio

Související