Francouzský buldoček má povahu jako klaun, je živý a čilý

4. září 2018

Pes vyšlechtěný nižší společenskou třídou obyvatel, kteří neměli tolik peněz, aby chovali psy typu buldoka jako smetánka. To je francouzský buldoček. Dnes se jedná o jedno z nejoblíbenějších plemen.

Francouzský buldoček byl původně chován jako ostatní psi typu bull k lovu. „Dodnes to v sobě mají. Jsou velmi sveřepí, a když přijde na věc, dokáží se zakousnout a jen tak nepustí,“ říká veterinární lékař a chovatel Milan Štourač.

Jedná se o menší plemeno, pes by podle standardů neměl vážit více než 15 kilogramů. Francouzští buldočci mají zkrácené končetiny, zkrácenou horní i spodní čelist a deformovaný ocas.

To přináší riziko zdravotních problémů. „Zkrácená páteř a deformovaný ocas mohou ovlivňovat obratle páteře, což může vyústit až v ochrnutí jedince. Francouzští buldočci mají také sražený čumák, a to s sebou nese různá rizika, například dechové problémy,“ dodává Milan Štourač.

Při výběru štěněte dejte pozor na velikost nosních dírek

Co se týče povahy, přirovnává francouzské buldočky ke klaunům. „Jsou velmi radostní, živí, čilí v rámci toho, co jim dovolí zkrácená dechová soustava. Při výběru štěněte je třeba si dávat pozor na velikost nosních dírek, čím jsou menší, tím větší hrozí problémy,“ připomíná.

Psi tohoto plemena nepotřebují mnoho prostoru k životu, milují svého majitele, ale mohou mít potíže s ostatními psy, a to i ve smečce. Jsou schopni poprat se i o přízeň návštěvy.

Dále Milan Šťourač upozorňuje na to, že francouzští buldočci jsou velmi žraví. Například štěňata, která se seznamují s okolím, často sežerou i kamínky a různé papírky. Chovatel by měl při krmení myslet na to, aby potrava byla pestrá a také rozdělená na malé kousky.

Někdy stačí špatné seskočení z gauče a pes má problém se zády

Veterinářka Lucie Míková vyšetřuje kavalír King Charles španěla, kterého do ordinace přivedla Jana Pouzarová

Vyšetření zvířete ve veterinární ordinaci se někdy podobá záhadě hlavolamu. Někteří majitelé přichází s tím, že se jim nepozdává chování jejich zvířecího miláčka, i když normálně žere i chodí na záchod.

„Už se i mně stalo, že jsem párkrát držel svého buldočka za zadní nožky a vytřepával z něj sousto, které bylo trochu větší, on ho v rámci té své žravosti do sebe nasoukal a potom to uvízlo,“ vypráví chovatel.

Všem majitelům psů doporučuje, aby v případě, že zvíře sežere něco, co by nemělo, vyvolali zvracení. K tomu poslouží jeden a půl procentní peroxid vodíku. „Každý chovatel psů by ho měl mít k dispozici v lékárničce. Po peroxidu bude každý pes zvracet do deseti minut. Někteří psi zvrací i po hořčici nebo slané vodě, ale na tu také pozor, protože sůl je pro psy jedovatá,“ uzavírá.

O francouzských buldočcích hovořil Milan Štourač v magazínu Máme rádi zvířata. Dále poradíme, jak může psům pomoci akupunktura, a veterinářka Lucie Míková zodpoví dotaz týkající se přijímání potravy u plazů.

Spustit audio

Související