Gazeta Wyborcza: Nový polský zákon o médiích považují američtí majitelé TVN za diskriminační a budou se bránit

13. srpen 2021

Americká mediální společnost Discovery tvrdí, že Polsko porušuje dohodu se Spojenými státy. Na základě nového zákona, který poslanci schválili ve středu, nemohou totiž firmy mimo Evropskou unii zasahovat do řízení médií v Polsku, rozebírá deník Gazeta Wyborcza.

Američané překřtili kontroverzní zákon na Lex TVN, podle stejnojmenné nezávislé televizní stanice, která patří právě pod Discovery. Společnost vydala prohlášení, podle kterého je legislativa útokem na nezávislá média a svobodu tisku a je zaměřena přímo proti TVN.

Čtěte také

Discovery zároveň informovala polského prezidenta Andrzeje Dudu, že ve věci podniká právní kroky. Důvodem je prý porušení vzájemné dohody mezi Spojenými státy a Polskem.

Gazeta Wyborcza píše, že kroky polských zákonodárců podle Discovery porušují řadu povinností, které jsou dané smlouvou mezi Spojenými státy a Polskem z března 1990. Mezi závazky patří spravedlivé a rovné zacházení a vyloučení diskriminace při udělování vysílacích licencí.

Polský list připomíná, že předseda vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński dlouhodobě tvrdí, že sdělovací prostředky v rukách zahraničních vlastníků neslouží polským zájmům. Odpůrci legislativy jeho současný postup ale považují za snahu umlčet kritiky, uzavírá Gazeta Wyborcza.

Brit je podezřelý ze špionáže pro Putina

Brit podezřelý ze špionáže pro Moskvu byl introvert, který si byt vyzdobil ruskými vlajkami, píše britský deník The Guardian, který se zabývá případem Davida Smithe. Ten byl v úterý zatčen v Berlíně kvůli tomu, že měl Rusku prodávat státní tajemství. 

Čtěte také

V jeho postupimském bytě byly k vidění památeční předměty z východní Ukrajiny, vlajka takzvaného Novoruska a také znaky ukrajinské speciální jednotky. 

Případ je na samém začátku, policisté musí přijít na to, jaké byly okolnosti přijetí Davida Smithe na britské velvyslanectví, kde pracoval od konce loňského roku. Ambasády prověřují pracovníky mimo Velkou Británii o poznání méně než lidi na vlastní půdě. 

57letý muž byl zadržen kvůli podezření, že jedná jménem zahraniční zpravodajské služby. Příslušná část německého trestního zákoníku se vztahuje hlavně na špionáž proti Německu, ale může být rozšířena i tak, aby zahrnovala také spojenecké státy.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související