Gita Zbavitelová: Dezinformace a psychologická válka Hamásu

12. listopad 2023

Válku Izraele proti Hamásu provází mohutná dezinformační kampaň a psychologické manipulace tohoto teroristického hnutí i jeho stoupenců. Kupodivu je velmi úspěšná a řada mezinárodních médií i lidí věří víc brutálním vrahům malých dětí než Izraeli.

Typickou ukázkou byla exploze u nemocnice v Gaze, z níž Hamás obvinil Izrael, tvrdil, že zahynulo „až pět set civilistů“, a západní média mu uvěřila. Nakonec se ukázalo, že šlo o špatně odpálenou raketu teroristů, která zabila zhruba padesát lidí. 

Čtěte také

Mezinárodní média, jako New York Times, BBC nebo agentury Reuters a AP, se vůbec neobtěžovala si tuto dezinformaci ověřit, okamžitě obvinila Izrael z „masakru civilistů“ a chybu později přiznala jen velmi neochotně. 

A navzdory této blamáži vzápětí znovu automaticky zveřejnila tvrzení Hamásu, že Izraelci bombardovali kostel, což opět nebyla pravda – armáda zveřejnila záběry z dronů, na kterých je vidět, že útočila úplně jinde a kostel po jejím útoku stál. 

Čtěte také

Sociální sítě jsou plné falešných videonahrávek údajných „izraelských zločinů v Pásmu Gazy“. Jedna například „dokazuje“, že Izrael útočil na dětskou nemocnici v Gaze bombami s bílým fosforem, ale šlo o záběry z roku 2016 ze Sýrie. 

Na jiném videu, které má zachycovat „izraelské vraždění palestinských dětí“, Palestinec lká nad jasně rozeznatelnou plastovou panenkou. Fotografie vyděšeného nemluvněte zaklíněného v troskách domu údajně zničeného Izraelem je zase produktem umělé inteligence – dítě má nevěrohodně nadměrnou hlavu, hluboké vrásky, podivný výraz a příliš mnoho prstíků. 

Čtěte také

Dezinformační byla i nahrávka, na které teroristé Hamásu sedmého října údajně přilétají do Izraele na rogalech; to sice někteří skutečně udělali, ale zveřejněné záběry pocházely z dva měsíce staré letecké show v Egyptě.

Na jiném videu údajných „izraelských zvěrstev“ leží v kaluži krve nehybný mladík, ale jde o herce při loňském natáčení filmu. Dezinformace šíří i BBC, která uvedla, že Ukrajina poskytla Hamásu zbraně, přestože to nedává naprosto žádný smysl. 

„Psychologický terorismus“

Když Hamásu došlo, že to s masakrem přehnal a poškodil si pověst, začal popírat, že se ho dopustil. Jeho představitelé nejprve prohlašovali, že ho provedli gazanští civilisté, kteří prošli do Izraele otvory v plotu. 

Potom na sociálních sítích tvrdili, že Izraelci si masakr vymysleli a záběry z něj jsou zfalšované, a nakonec vysoký politický vůdce Ghází Hamád utekl ze studia BBC, aby na přímou otázku nemusel odpovědět. 

Čtěte také

Hamás také vyvíjí psychologický tlak na rodiny unesených rukojmí a tvrdí, že izraelské nálety jich šedesát zabily, v naději, že jejich příbuzní si na vládě vynutí příměří. Do oblasti citového vydírání patří i nedávné video Islámského džihádu, na němž dvě rukojmí, starší žena a malý chlapec, obviňují izraelského premiéra z neochoty přistoupit na klid zbraní; armádní mluvčí to dokonce označil za „psychologický terorismus“. 

Strategii Hamásu používá i OSN a Červený kříž, když šíří zprávy o počínajícím hladomoru, nedostatku vody a paliva a obrovských lidských ztrátách v Gaze. Každou chvíli slyšíme, že té či oné nemocnici v Gaze „dojde ještě dnes palivo“, ale nedošlo dodnes. 

„Nezávislí novináři“ 

Všechny takové zprávy vyhánějí do ulic statisíce rozlícených a agresivních odpůrců Izraele a antisemitů a přispívají ke zvýšení počtu útoků na Židy – a přesně to Hamás chce. 

Čtěte také

Pomáhá mu jednotka zhruba padesáti mladých propagandistů, kteří fake news vymýšlejí a šíří. Říkají si „nezávislí novináři“, ve vestách s nápisem Press natáčejí v Gaze videa a rozhovory a předstírají, že mluví sami za sebe, ale jsou hlásnou troubou Hamásu. Jedna taková „novinářka“ například po výbuchu rakety u nemocnice namluvila BBC, že Izraelci tam zabili „přes tisíc pacientů“, a označila to za „genocidu“. 

Jiná zase lhala, že Izrael bombarduje a zabíjí Gazany prchající před útoky na jih, a další šířila na sociálních sítích tvrzení, že za všechno může „pětasedmdesát let okupace“ a „nic jiného než sedmý říjen se nedalo čekat“. A když se na jih Pásma Gazy vydaly po izraelské výzvě statisíce Gazanů, tito dezinformátoři jim tvrdili, že je to „past“ a Izrael je cestou zabije. Aby mohli účinně předávat fake news západním médiím, mají od Hamásu k dispozici auta s řidičem a kancelář v nemocnici Šífa, jak zjistil izraelský deník Jerusalem Post. 

Čtěte také

Nevěrohodná jsou i nápadně vysoká a podezřele rostoucí čísla mrtvých Gazanů, která Hamás každodenně oznamuje. Izrael však civilisty záměrně nebombarduje a naopak je před svými útoky předem varuje.

Při odchodu humanitárním koridorem je dokonce chrání izraelské tanky, protože Hamás na civilisty střílí, aby je zadržel. Uváděným číslům nevěří ani Američané v čele s prezidentem Bidenem. Počet v mrtvých v Gaze se nedá nezávisle ověřit, ale je namístě brát všechny informace Hamásu s velkou rezervou. 

Spoluviníci spáchaných zločinů

Propaganda Hamásu začala už masakrem 7. října. Americká nevládní organizace Honest Reporting zjistila, že při něm byli i čtyři gazanští fotografové na volné noze, kteří spolupracují se západními médii jako Reuters, AP, New York Times nebo CNN.

Čtěte také

Tito stringers, jak se jim říká, pak fotili zvěrstva páchaná v kibucech, aniž obětem pomohli nebo se od hrůzných činů distancovali; naopak svými snímky přispěli k teroristické propagandě. 

Podle mluvčího izraelské armády jsou napojení na Hamás a dodávají západním médiím jen fotografie, které jim teroristé schválí. Zveřejněné fotky zachycují bití a unášení vojáků i civilistů, odvážení rukojmí s prostěradlem na hlavě, bezvládné tělo brutálně znásilněné a zmasakrované německo-izraelské dívky Shani Louk nebo lynčování izraelského vojáka. 

Gita Zbavitelová

Zmíněná západní média popřela, že by o řádění Hamásu věděla předem, ale například Reuters přiznal, že fotografie svých gazanských spolupracovníků dostal už 45 minut po izraelském oznámení invaze Hamásu. Tito stringeři nevstoupili ilegálně do Izraele a nebyli na místě masakru náhodou – Hamás je tam nepochybně pozval. 

Podle Národního ředitelství pro veřejnou diplomacii při Úřadu izraelského premiéra jsou tito novináři „spoluviníky spáchaných zločinů proti lidskosti a jejich počínání je v rozporu s profesionální etikou“.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio