Gita Zbavitelová: Izrael se dohodl s Hamásem na dočasném příměří

23. listopad 2023

Izraelská vláda po velkém tlaku veřejnosti a zejména příbuzných zajatců přistoupila na dočasné příměří v Pásmu Gazy, za něž získá část rukojmí, která teroristický Hamás zadržuje od masakru na jihu Izraele 7. října. Dohodu pomohl vyjednat Katar, Egypt, Spojené státy, CIA a Mosad.

Předpokládá se propuštění jednoho sta rukojmí a 300 Palestinců. Klid zbraní má trvat čtyři dny, během nichž Hamás postupně vrátí zhruba 30 dětí a 20 žen unesených z jihoizraelských kibuců. Izrael potom osvobodí 150 Palestinek a mladých Palestinců.

Čtěte také

V druhé fázi má Hamás propustit dalších 50 rukojmí a Izrael 150 palestinských vězňů – vždy až potom, co budou zajatí Izraelci v bezpečí. Osvobodit však hodlá jen nezletilé nebo velmi mladé Palestince z východního Jeruzaléma a Západního břehu, kteří se nedopustili vraždy a byli odsouzeni jen za házení kamení na Izraelce nebo účast při nepokojích. Na svobodu tak nevyjdou vrazi jako v roce 2011, kdy jich vláda za jediného vojáka Gilada Šalita propustila více než tisíc, včetně současného nejvyššího vojenského velitele Hamásu Jahjá Sinwára.

Hamás také slíbil, že vypátrá asi 30 dalších rukojmí, které zadržují jiné skupiny v Gaze; tvrdí, že nic neví o nejméně deseti unesených dětech a sám vězní jen 210 osob, včetně 40 dětí. Odmítl však propustit zajaté vojáky, které bude chtít vyměnit za své členy vězněné v Izraeli.

Životy rukojmí mají přednost

Čtěte také

Izrael souhlasil s dalšími dodávkami paliva do Pásma Gazy a zastavením letů zpravodajských dronů na šest hodin denně mezi desátou a šestnáctou hodinou. Hamás zase svolil, aby rukojmí, které si zatím ponechá, navštívili Červený kříž a předal jim léky.

Libanonský Hizballáh ve středu potvrdil, že se ke klidu zbraní připojí také, přestože součástí dohody není.

Jde o první přestávku v bojích po 48 dnech. Vojenská operace pokračuje velmi úspěšně, ale méně už osvobozování rukojmí – z 240 zajatců armáda osvobodila jen jednu vojákyni a v Gaze našla těla dvou zavražděných zajatých žen a Hamás propustil dvě Američanky a dvě starší Izraelky.

Čtěte také

Izraelská armáda přiměla k odchodu přes milion a tři čtvrtě gazanských civilistů na jih a vyčistila rozsáhlé území na severu Pásma Gazy. Obsadila uprchlický tábor al-Šatí a začala čistit hlavní bašty Hamásu, čtvrti Zejtún a Džabalija v městě Gaza, a město Bajt Hanún.

Celkem už zabila na 4000 teroristů a zničila nejméně deset z 24 bojových praporů Hamásu. Zlikvidovala mu 400 tunelů a vstupů do nich, tuny zbraní, řadu zbrojních továren a skladů i množství velitelů. Vyhodila do vzduchu parlament vlády Hamásu, obsadila řadu vládních budov a zabavila cenný materiál. Počet raket Hamásu odpalovaných na Izrael ze severu pásma klesl o 80 procent. Odhaduje se, že Hamás jich od 7. října odpálil okolo 10 tisíc a nejméně 12 procent z nich do Izraele vůbec nedoletělo.

Většina odpališť byla na severu pásma a ostřelování odtamtud prakticky ustalo. Podle armády Hamás ztratil vládu nad pásmem, jeho ozbrojenci jsou roztroušení a nemají kontakt s velením a nejvyšší vůdci Jahjá Sinwár a Muhammad Dajf jsou izolováni a nemohou komunikovat s ostatními. Velké materiální i lidské ztráty utrpěla i druhá největší teroristická skupina Palestinský islámský džihád.

Čtěte také

V pásmu operuje zhruba 10 tisíc izraelských vojáků a do čtvrtka jich už 70 při operacích zahynulo. Po obsazení a vyčištění severu Pásma Gazy armáda zahájila další fázi pozemní operace, která se má soustředit na jih oblasti, především na město Chán Júnis, kde se podle rozvědky skrývá většina nejvyšších velitelů Hamásu. Příměří však tuto fázi značně zkomplikuje.

Navíc má jeden záludný háček – Hamás slibuje, že po čtyřdenním příměří propustí dalších deset vězněných Izraelců za každý další den klidu. Ten by tak mohl nakonec trvat až deset dní a teroristy výrazně posílit.

Gita Zbavitelová

Operaci zpomalí a ztíží i čtyřdenní příměří. Ozbrojenci se přeskupí, opět navážou ztracené kontakty, doplní zásoby zbraní, přesunou je na bezpečnější místa a ještě důkladněji ukryjí zbývající rukojmí. Ostřelování Izraele opět zesílí, útoky budou častější a nebezpečnější, vojáci budou čelit novým pastím a nástrahám a řada jich zbytečně padne. Operace proti Hamásu tak bude trvat déle. Životy rukojmí však mají přednost.

Vláda zdůrazňuje, že vojenská operace se nezastaví a bude pokračovat, jakmile bude výměna vězňů završena. Nemění se ani cíl, tedy úplná likvidace Hamásu a jeho bojových schopností, osvobození všech rukojmích a zajištění bezpečnosti Izraele.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio