Glenn Miller, který zahynul v mlze nad kanálem La Manche, přiblížil swing milionům lidí na celém světě

1. březen 2024

S poetickou nadsázkou řečeno, prvního března by měly znít všechny swingující trombóny světa. Toho dne v roce 1904, tedy před 120 roky, se totiž v městečku Clarinda na severozápadě státu Iowa narodil Alton Glen „Glenn“ Miller. Za čtyři desítky let znal jméno tohoto kapelníka a trombonisty celý svět.

In The Mood, V náladě, tato skladba autora, černošského saxofonisty Joea Garlanda byla bezpochyby největším světovým šlágrem orchestru Glenna Millera, ale v pořadu V náladě swingu jsme vám ji z dobrých důvodů zahráli v podání českobudějovického Rozhlasového swingového orchestru pod vedením Václava Hlaváče v nahrávce z roku 2007.

Ale dál už v pořadu budou mít místo pouze nahrávky orchestru Glenna Millera jako Sunrise Serenade, A String of Pearls, American Patrol, Chattanooga Choo Choo nebo Moonlight  Serenade.

Čtěte také

Samozřejmě s vyprávěním o životní a muzikantské cestě Glenna Millera, který přišel s velmi úspěšným receptem, že klarinet bude hrát melodickou linku s tenor saxofonem držícím stejnou notu, zatímco tři další saxofony budou ladit v jediné oktávě.

Glenn Miller nebyl první, kdo s tímto pojetím přišel, ale byl prvním, kdo jej dovedl téměř až k dokonalosti a přiblížil swing milionům posluchačů na celém světě.

Glenn Miller byl také vlastenec, vstoupil do armády a za druhé světové války si se svým The Army Air Force Bandem získal na Britských ostrovech přízeň nejen mnoha vojáků, ale též civilistů.

Bohužel, životní stopa Glenna Millera se ztratila v mlze nad kanálem La Manche před Vánocemi roku 1944.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související