Grundfunk na vlně brit funku

28. březen 2021

Dlouholetí přátelé a spolupracovníci Gilles Peterson a Jean-Paul „Bluey“ Maunick se po letech opět spojili, aby oživili energii britské funkové scény z počátku 80. let.

Význam brit funku není jen v tom, že se jednalo o převládající britskou taneční hudbu své doby, ale využívala také rytmy a postupy vycházející z elektro jazzu. Projekt STR4TA tak přináší zvuk, který vychází z tvorby skupin jako Atmosfear, Hi-Tension, Light of the World nebo Freeez. Nemalou zásluhu na tom mají i na albu spolupracující hudebníci, kterými jsou Francis Hylton, Matt Cooper, Richard Bull nebo Peter Hinds.

Water Seed zásobují své fanoušky novými singly jako na běžícím pásu. Nejinak tomu bylo i v březnu, kdy mimo jiné vydali skladbu 24 Days s hostujícím Kr3wcialem. Ta má, stejně jako všechny předchozí, také svůj videoklip.

MF Robots chystají druhé studiové album Break The Wall pravděpodobně až na podzim, kdy s ním budou moci vyjet i koncertovat. Do té doby ale vydávají nové singly. Čtvrtý v pořadí se jmenuje Good People a spolu se spoustou různých remixových podob se jej dočkáme 14. května.

Pravidelná rubrika Groove Window představila mladého a talentovaného baskytaristu ze Slovenska Arona Hodka, jemuž se pro prvotinu Never Give Up podařilo získat na vokály amerického gospelového a soulového zpěváka Doobieho Powella.

A nakonec přichází Gizelle Smith, která má venku první singl z chystané třetí studiové desky Revealing. Skladba King Of The Mountain je předělávkou stejnojmenné písně od Kate Bush a poslechnout si ji můžete třeba tady:


Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.