Grundfunk zve na koncerty a vypouští záznam živáku MonoNeona

2. srpen 2022

Po pár letech od alba s covery se vrátil tentokrát s originální tvorbou saxofonista Mike Phillips. Eponymní deska naznačuje, že se díky ní snaží restartovat svoji kariéru, zatímco atlantský baskytarista a producent Khari Cabral Simmons oživil s albem nazvaným prostě 5 svůj projekt JIVA.

Na poli singlovém nás potěšili s novinkami Chaka Khan, Brooklyn Funk Essentials, U-Nam nebo berlínský beatmaker, bubeník a producent Magro, který si na spolupráci přizval rovněž berlínskou zpěvačku Leonu Berlin. Už několik měsíců se zase hraje živě a my z toho máme radost, proto jsme i tentokrát pozvali na koncerty aktuální, podzimní, ale i pouštěli ukázky z živáku jarního.

Saxofonista Mike Phillips přichází po desce Pulling Off The Covers s novým eponymním albem Mike Phillips. Celé si jej můžete poslechnout tady:

Chaka Khan má čerstvě venku singl Woman Like Me, který předznamenává chystanou, ale zatím nepojmenovanou novou desku. Hlášena byla na letošní léto, tak snad se jí opravdu dočkáme.

Před 30 lety debutovala britská zpěvačka Alison Limerick s albem And Still I Rise a právě tuto divu můžete slyšet již tento podzim naživo, protože je už několik let dvorní pěvkyní Brooklyn Funk Essentials. Pokud se těšíte 15. října na festival Groove Brno 2022, kde ten večer vystoupí právě D.Y.K. & Brooklyn Funk Essentials, pak vězte, že Brooklyn Funk Essentials vyjde i nová deska nazvaná Intuition. První singl Scream! už je venku.

Jeden z nejoriginálnějších baskytaristů současného světa, MonoNeon, vydal v červenci živák Farts Live In Memphis. I proto v Grundfunku zazněly tři ukázky z alba Farts Live In Memphis!, které celé MonoNeon natočil v dubnu letošního roku a během léta vypustil k uším svých fanoušků po celém světě. Celé si jej můžete poslechnout tady:

Na závěr jsme si dali berlínskou dvojici Magro & Leona Berlin. Ta nedávno vydala singl Never Let You Down. S jeho textem opět trochu vypomohl Kenny Wesley, který několik let v Berlíně také působil.

Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.